Noorwegen krijgt weer een tunnelprimeur: scheepstunnel door een schiereiland

Noorwegen heeft al de langste autotunnel ter wereld en een spiraaltunnel in het binnenste van een berg. Binnenkort breidt het land zijn imposante tunnelnetwerk uit met een nieuwe wereldprimeur: een tunnel voor boten.

Gidi Pols
Een artist impression van de tunnel nabij Selje Beeld Norwegian Coastal Administration/Snøhetta
Een artist impression van de tunnel nabij SeljeBeeld Norwegian Coastal Administration/Snøhetta

Dat maakte het Noorse kustbeheer deze week bekend. De 1.700 meter lange tunnel zal dwars door het smalste deel van het schiereiland Stad worden gebouwd. De verwachte openingsdatum is in 2023. Vanaf dan hoeven schepen niet langer de omweg te maken over de stormachtige Stadhavet-zee.

'Dit is het gevaarlijkste gebied langs de kust van Noorwegen', schrijft het Noorse kustbeheer op de website. Op de zee stormt het tussen de 46 en 106 dagen per jaar. Ook als het niet stormt, maken de zeer hoge golven van verschillende kanten de situatie gevaarlijk voor de scheepvaart. 'Een scheepstunnel zal het risico op incidenten en ongelukken verkleinen en de reis van zowel passagiers en vracht veiliger maken.'

'We zijn blij dat de tunnel nu realiteit wordt', zegt de Noorse minister van Transport, Ketil Solvik-Olsen tegen persbureau AP. De plannen voor een tunnel liggen er namelijk al tijden. Het oudst bekende plan stamt uit een artikel van de Nordre Bergenhus Amstidende uit 1874, meldt de Noorse publieke omroep.

Het heikele punt was al die jaren met name de financiering. De tunnel van 36 meter breed en 49 meter hoog gaat namelijk minimaal 295 miljoen euro kosten. De financiering van het project is nu toch rond, zegt Solvik-Olsen. De aanleg kan al in 2019 beginnen.

Wanneer de 3 miljoen kubieke meter steen eenmaal verwijderd is, wordt de tunnel met name een veiliger alternatief voor de beroepsvaart. Op vaste momenten krijgen ook zeilboten en andere pleziervaart de kans om door de buis te varen.

Bovenaanzicht van de tunnel Beeld Norwegian Coastal Administration/Snøhetta
Bovenaanzicht van de tunnelBeeld Norwegian Coastal Administration/Snøhetta

Als het aan de Noorse ANWB ligt, is de scheepstunnel niet de enige innovatie in het Noorse tunnelnetwerk. Vorig jaar kwam de autobond met een plan voor drijvende onderwatertunnels die in 2035 de reistijd van Kristiansand in het zuiden naar Trondheim in het noorden moeten halveren.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden