Noorse zusterorganisatie KWF wil aangifte doen van doodslag tegen tabaksfabrikanten

De voorgenomen strafzaak tegen de tabaksindustrie neemt steeds grotere vormen aan. De Noorse landelijke kankerorganisatie Kreftforeningen wil, in navolging van haar Nederlandse zusterorganisatie KWF Kankerbestrijding, aangifte doen van onder meer doodslag en valsheid in geschrifte tegen de tabaksfabrikanten die sigaretten verkopen in Noorwegen.

Wil Thijssen
Sigarettenpeuken. Beeld anp
Sigarettenpeuken.Beeld anp

Dat heeft algemeen directeur Anne Lise Ryel dinsdag gezegd op de Noorse tv-zender TV2. Ryel is jurist en politicus voor de Noorse Labour Partij, en was eerder staatssecretaris voor het Noorse ministerie van Justitie in het eerste kabinet van premier Stoltenberg.

'Het zou toch geweldig zijn als tabaksfabrikanten hun schadelijke praktijken moeten stoppen', aldus Ryel in een tv-interview. Volgens haar lijkt de Noorse wetgeving sterk op de Nederlandse, waar al aangifte tegen de tabaksindustrie is gedaan. Strafadvocaat Bénédicte Ficq, die de zaak bij het Nederlands Openbaar Ministerie heeft ingebracht, deelde haar bevindingen onlangs op verzoek van het KWF met het Noorse Openbaar Ministerie. Dit was reden voor Kreftforeningen om een onderzoek in te stellen naar strafrechtelijke vervolging van de tabaksindustrie in Noorwegen.

Ficq klaagde de tabaksfabrikanten eind 2016 aan namens longkankerpatiënte Anne Marie van Veen, COPD-patiënte Lia Breed en de Stichting Rookpreventie Jeugd (SRJ). Inmiddels is het aantal aangevers uitgebreid met het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde, Claudicationet en tweeduizend individuele patiënten die zich aanmeldden via de website Sickofsmoking.nl.

Woensdag werd bekend dat ook de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties, NFK, zich daar bij aansluit. NFK behartigt de belangen van 19 verenigingen voor kankerpatiënten, met in totaal zo'n 700 duizend patiënten.

De aanklacht is gericht tegen de vier grootste tabaksproducenten in Nederland: Philip Morris International, British American Tobacco, Imperial Tobacco Benelux en Japan Tobacco International. Het Openbaar Ministerie onderzoekt de mogelijkheden voor strafrechtelijke vervolging. Volgende maand neemt het daarover naar verwachting een besluit.

Lees ook:

Meer grote partijen voegen zich bij strafzaak tegen tabaksindustrie

Hoe houdt u uw kind van het roken af? Niet door een rijbewijs te beloven. Moeten ouders dan maar zwijgen over roken en met de armen over elkaar afwachten of hun kinderen een ongezonde leefwijze aannemen? Nee, hoor. Er zijn wel degelijk strategieën die effect hebben. (+)

Stop met roken en je krijgt 350 euro: vijftig werkgevers doen mee aan een project van de universiteit Maastricht om hun medewerkers van hun verslaving af te helpen. Helpt zo'n beloning? (+)


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden