Noorse premier: discussie matigen

Premier Jens Stoltenberg van Noorwegen heeft de politici opgeroepen zich voortaan te matigen in hun uitspraken. 'We moeten allemaal leren van deze tragedie', zei hij tijdens een herdenking voor de slachtoffers van de ultranationalist Anders Behring Breivik.

OSLO - Stoltenberg richtte zich niet op een politicus of een partij in het bijzonder, maar hij leek wel te verwijzen naar de soms scherpe discussies over het immigratiebeleid, toen hij de parlementariërs voorhield dat de aanslagen van 22 juli een aanleiding vormden om na te denken 'over wat we hebben gedacht, gezegd en geschreven'. Dat geldt niet alleen voor politici en journalisten, maar ook voor alledaagse gesprekken en op het internet, aldus Stoltenberg.


Hij beloofde dat 'we de geest van de 22ste juli met ons mee zullen dragen als we ons politieke werk hervatten'. 'We zullen ons met dezelfde wijsheid en hetzelfde respect gedragen als het Noorse volk.'


Breivik pleegde de aanslagen om een revolutie op gang te brengen tegen de 'islamisering van Europa' en om de regerende Arbeiderspartij te straffen voor de 'massa-import van moslims' in Noorwegen.


Intussen blijkt uit een opiniepeiling van de krant Verdens Gang dat de meeste Noren vinden dat de straffen voor zware misdaden in hun land te mild zijn. Slechts een kwart van de ondervraagden vond de straffen voldoende, terwijl 65 procent de straffen te laag vond.


Breivik, die wegens terrorisme is aangeklaagd, kan maximaal 21 jaar gevangenisstraf krijgen, hoewel die termijn kan worden verlengd als hij dan nog steeds een gevaar voor de samenleving vormt.


De Noorse minister van Justitie, Knut Storberget, zei dat hij niet verrast was door de roep om strengere straffen. Maar hij vond dat het te vroeg is om nu al conclusies te trekken. 'Het is van belang dat ons beleid niet in een staat van paniek wordt gevormd.' Volgens Hanne Marthe Narud, een politicologe aan de Universiteit van Oslo, zal het Noorse parlement zich waarschijnlijk verzetten tegen de roep vanuit het publiek om strengere straffen en meer toezicht. 'Ik denk niet dat politici spontaan de wetgeving op dit punt zullen veranderen. Dat zal misschien worden overwogen, maar eerst zal er een breed debat plaatsvinden.' Volgens haar ligt de kwestie anders dan na de aanslagen van 11 september 2001 in de VS, toen Al Qaida de VS 'de oorlog had verklaard'. 'Dit lijkt het werk te zijn van één persoon die niet helemaal goed is. Je kunt geen wetgeving baseren op gebeurtenissen zoals we nu in Noorwegen hebben gehad.'


Hoewel de politie ervan uitgaat dat de 32-jarige Noor op eigen houtje handelde, doorzoeken rechercheurs nog steeds zijn computer en telefoons op aanwijzingen dat hij contacten onderhield met andere rechtse extremisten. Volgens Paal-Fredrik Hjort Kraby van de Noorse politie krijgen ze daarbij steun uit andere landen, waaronder de Verenigde Staten.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden