Noorse politie biedt excuses aan wegens zaak-Breivik

De Noorse politie heeft excuses aangeboden voor de trage reactie op de aanslagen van rechts-extremist Anders Behring Breivik vorig jaar zomer. Daarbij kwamen 77 personen om, onder wie 69 voornamelijk jonge slachtoffers op het eiland Utøya.

VAN ONZE VERSLAGGEEFSTER MARIKEN SMIT

AMSTERDAM - 'Namens de Noorse politie bied ik excuses aan dat we Anders Behring Breivik niet sneller hebben gearresteerd', zei het hoofd van de nationale politie Oystein Maeland. 'Het is moeilijk te weten dat veel levens hadden kunnen worden gespaard als de schutter eerder in hechtenis was genomen.'

Hij zei dat de politie 'onvoldoende toegerust' was om op de dubbele aanslag te reageren. 'Had de politie eerder op Utøya kunnen zijn?' vroeg hij retorisch. 'Het antwoord is ja.' Vlak na de aanslagen stelde Maeland nog dat politie niet sneller had kunnen handelen.

Breivik liet op 22 juli eerst een bom ontploffen bij het regeringsgebouw in Oslo, waarbij 7 personen omkwamen. Daarna kon hij verkleed als politieagent 75 minuten lang een slachting aanrichten onder de deelnemers aan een politiek jongerenkamp van de regerende Arbeiderspartij op het eiland Utøya. De meesten waren tussen de 14 en 17 jaar oud.

De politie bleek op vele punten onvoorbereid, zo blijkt uit het rapport van een speciale commissie dat donderdag in Oslo werd gepresenteerd. Grote misser was de politieboot die een speciaal terreurteam naar het eiland vervoerde, maar motorpech kreeg. Daardoor moest het team een omweg nemen. Verder waren de bevelslijnen onduidelijk, ontbrak kennis van de lokale situatie en was er sprake van onderbemanning. Ook was de enige politiehelikopter uit gebruik genomen voor onderhoud in de normaliter rustige zomerperiode. In totaal stelt de politie op 54 punten fouten te hebben gemaakt.

Slachtoffers hadden voorafgaand aan het rapport aangedrongen op excuses en reageerden positief. 'Heel belangrijk', zegt Randi Perreau telefonisch vanuit Noorwegen. Ze verloor haar oudste zoon van 25 jaar op Utøya. Haar jongste zoon van destijds 14 kon ontsnappen in een boot terwijl Breivik daarop vuurde. 'Ik weet niet of mijn oudste zoon nog had geleefd als de politie er eerder zou zijn geweest. Maar het is belangrijk dat ze toegeven dat er fouten zijn gemaakt.'

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden