Noorse milieuactivisten boos over plan om tweederde wolvenpopulatie af te schieten

'Noorwegen moet zich schamen'. De Noorse milieubeweging is diep verontwaardigd na het kabinetsbesluit om tweederde van alle wolven in het land af te laten schieten: van de 68 in het wild levende wolven die het land vooral in het zuid-oosten rijk is, mogen jagers er 47 doden. Dat komt neer op de grootste slachting onder wolven sinds 1911, aldus milieuactivisten; de helft van alle wolvenfamilies zal er straks niet meer zijn, luidt hun verwachting.

Fokke Obbema
Een van de destijds negen wolven die in Noorwegen werden afgeschoten wordt aan journalisten getoond in Oslo in 2001. Beeld anp
Een van de destijds negen wolven die in Noorwegen werden afgeschoten wordt aan journalisten getoond in Oslo in 2001.Beeld anp

De Noorse regering voert als argument aan dat andere diersoorten, vooral schapen, te lijden hebben onder de wolvenpopulatie. De vergunningen die nu worden afgegeven zijn verder vooral een geste aan Noorse jagers onder wie de jacht op wolven mateloos populair is. Vorig jaar melden zich voor het doden van zestien wolven 11 duizend enthousiastelingen. Daarnaast hebben de wolven de illegale jacht te vrezen. De Noorse regering heeft daarmee de strijd aangebonden om het Europees bezien kleine Noorse wolvenbestand te beschermen.

Des te onbegrijpelijker vindt de milieubeweging het afgeven van een 'licence to kill' voor tweederde van de wolvenpopulatie. 'Buiten proportie', noemt de baas van WWF Noorwegen, Nina Jensen, het verontwaardigd. 'Dit is een massaslachting. Het ombrengen van 70 procent van de wolvenpopulatie is onwaardig voor een land dat zegt milieukampioen te willen zijn'. De schade die aan kuddes schapen wordt toegebracht, is volgens haar in de afgelopen jaren minimaal geweest.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden