Noorse centrale bank belegt fors in Nederland

Het Noorse staatsfonds blijkt een megabelegger te zijn in Nederlandse bedrijven. Het investeringsfonds, dat beheerd wordt door de centrale bank van Noorwegen, heeft in twaalf Nederlandse beursondernemingen een aandelenbelang van 3 procent of meer. De Norges Bank is onder meer investeerder in grote bedrijven als kabelaar Ziggo, telecombedrijf KPN, postbedrijf PostNL en chipspecialist ASMI.

Boorplatform van het Oseberg-olieveld in de Noordzee. Noorwegen heeft zijn olie-inkomsten altijd opgepot. Het oliefonds heeft 117¿duizend euro per Noor in kas. Beeld epa
Boorplatform van het Oseberg-olieveld in de Noordzee. Noorwegen heeft zijn olie-inkomsten altijd opgepot. Het oliefonds heeft 117¿duizend euro per Noor in kas.Beeld epa

Dat blijkt uit onderzoek van de Volkskrant naar alle 176 meldingen bij de Autoriteit Financiële Meldingen (AFM). De Noorse centrale bank is op de radar gekomen, omdat investeerders sinds 1 juli ook belangen in bedrijven van 3 procent of meer openbaar moeten maken. Voorheen hoefden alleen investeerders die meer dan 5 procent van een bedrijf in bezit hadden, dit aan de AFM te vertellen. De Noorse centrale bank blijkt de afgelopen jaren geruisloos een reeks van kleine belangen te hebben opgebouwd van tussen de 3 en 5 procent.

De Norges bank heeft inmiddels voor minimaal 807 miljoen euro geïnvesteerd in Nederlandse ondernemingen, blijkt uit het onderzoek. Ook andere kleinere investeerders duiken op door het Volkskrant-onderzoek. Het investeringsfonds Dodge & Cox heeft bijvoorbeeld belangen tussen de 3 en 5 procent in verzekeraar Aegon en elektronicaconcern Philips. Dit Amerikaanse investeringsfonds blijkt daarmee in totaal minimaal 1,1 miljard euro in het Nederlandse bedrijfsleven te hebben gestoken.

Ook Deutsche Bank, Fidelity en UBS blijken veel actiever te zijn als investeerders in Nederland, dan tot voorheen bekend was. De nieuwe namen die nu bekend zijn geworden, hebben samen voor minimaal 7 miljard in Nederlandse ondernemingen geïnvesteerd.

Actieve handelaars
Norges Bank is een langetermijninvesteerder, vertelt woordvoerder Ward Snijder van KPN. Sinds 29 juli heeft het investeringsfonds meer dan 3 procent van de aandelen in KPN. Het telecombedrijf heeft met enige regelmaat contact met grote beleggers, stelt de woordvoerder, dus ook met de Noren.

De Noorse beleggers zijn actieve handelaars, want de afgelopen maand werden aandelen in veevoerderbedrijf Nutreco en vastgoedbedrijf NSI juist weer van de hand gedaan. 'Op specifieke investeringen geven we geen commentaar,' laat woordvoerder Thomas Sevang namens de Noorse centrale bank weten.

Het Noorse investeringsfonds is in de jaren negentig opgericht om het geld te beheren dat Noorwegen verdiende met de verkoop van de olievoorraden. Waar Nederland de gasbel van Slochteren grotendeels gebruikt heeft om de lopende begroting van de overheid aan te vullen, hebben de Noren het geld opzij gezet voor de toekomst. Het investeringsfonds dat de Noren nu in beheer hebben, bedraagt 573 miljard euro. Van alle Europese bedrijven is inmiddels 1,78 procent in bezit van de Noren. Wereldwijd hebben de Noren 1 procent van het beursgenoteerde bedrijfsleven in bezit.

Vandaag in de Volkskrant: 'Noorse centrale bank bouwde geruisloos belangen op van tussen de 3 en 5 procent.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden