Noorse catamaran mocht niet uitvaren

De veerboot die vrijdagavond voor de Noorse kust is gezonken, had niet mogen uitvaren. De catamaran had slechts toestemming om uit te varen bij een golfslag van maximaal één meter hoog....

APReuters en DPA

De beperkingen waren opgelegd omdat de ultramoderne catamaran, die pas drie maanden in de vaart was, alleen onder gunstige weersomstandigheden was uitgeprobeerd. Het uittesten in zwaar weer zou binnenkort plaatsvinden, aldus Manum.

In de praktijk gebeurt het volgens deskundigen geregeld dat nog niet beproefde boten aan de Noorse westkust bij slechter weer uitvaren dan eigenlijk is toegestaan. Het is in het gebied zo vaak slecht weer, dat nog niet geteste schepen een groot deel van de tijd in de haven zouden moeten blijven wegens te hoge golven.

De veerboot, die volgens rederij HSD was uitgerust met de modernste reddings- en navigatieapparatuur, liep op zijn route van Stavanger naar Bergen aan de grond. Beide drijvers raakten daarbij zwaar beschadigd. Veertig minuten later verdween het schip binnen enkele minuten in de golven. Nog steeds is niet duidelijk hoe het mogelijk is dat de veerboot tijdens het slechte weer zover van de geplande koers is afgeraakt, hoewel het schip volgens de rederij was uitgerust met de modernste navigatietechniek.

Aan boord van de veerboot brak paniek uit onder de passagiers, maar de acht bemanningsleden ondernamen niets om de opvarenden tijdig in de reddingsvlotten te helpen, zo meldden overlevenden. 'Ze vertrouwden er eenvoudig op dat de veerboot stabiel zou blijven en dat evacuatie zonder problemen zou verlopen', zei een van hen. Ook directeur Arne Dvergsdal van de rederij zei dat het er 'inderdaad naar uitziet dat de bemanning de situatie verkeerd heeft ingeschat'.

Het dodental van het ongeluk werd maandag bijgesteld tot zestien. Aanvankelijk was melding gemaakt van negentien doden. Inmiddels zijn dertien lichamen geborgen. Het zoeken naar de drie vermisten werd maandag gehinderd door de slechte weersomstandigheden.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden