NIEUWSGrand Prix Zandvoort

Noordwijk vindt het best als ‘supersterren’ Formule 1 door strandreservaat rijden

Zeehonden en strandplevieren in een strandnatuurreservaat bij Noordwijk moeten in mei wijken voor Formule 1-teams op doortocht naar het racecircuit in Zandvoort. ‘De kortste route blijkt de veiligste’, zegt de betrokken wethouder.

Marcel van Lieshout
 Zandvoort krijgt drie dagen achtereen 103 duizend bezoekers op het racecircuit. Beeld ANP
Zandvoort krijgt drie dagen achtereen 103 duizend bezoekers op het racecircuit.Beeld ANP

Noordvoort heet het jonge strandreservaat dat op de grens van Noordwijk en Zandvoort wordt getransformeerd tot stiltegebied voor vogels en liefst ook zeehonden. Mountainbikers worden er geweerd, paaltjes duiden aan dat het hier geen gewoon stukje strand betreft, strandwandelaars worden verleid om gebruik te maken van een wandelpad door de duinen met speciaal aangelegde uitzichtpunten.

Maar in Noordwijk verblijvende Formule 1-teams mogen begin mei wel door het drie kilometer lange natuurreservaat naar Zandvoort rijden. Dat is althans de voorlopige opvatting van de gemeente Noordwijk die de woede heeft gewekt van natuurorganisaties. ‘Volslagen idioot’, zegt Leo Schaap van de projectgroep Noordvoort.

Officieel heeft de gemeente nog niets geregeld voor de drie Formule 1-teams (wie het zijn wordt geheim gehouden), maar verantwoordelijk wethouder Roberto ter Hark (Economie en Toerisme) maakt ook weer geen geheim van zijn afwegingen. Het is onduidelijk hoe vaak en met welk materieel de teams tussen Noordwijk en Zandvoort willen pendelen.

Ter Hark staat hoe dan ook welwillend tegenover het verzoek van drie Formule 1-teams om op 2 en 3 mei via de kortste route te kunnen pendelen tussen Noordwijk en Zandvoort. ‘We sturen de 3 F1-Teams niet de weg op. Als je alle belangen weegt blijkt de kortste route de veiligste’, zegt Ter Hark in een persbericht.

Het circuit wordt in orde gemaakt voor de Grand Prix op 3 mei. Beeld REUTERS
Het circuit wordt in orde gemaakt voor de Grand Prix op 3 mei.Beeld REUTERS

Dat een aantal Formule 1-teams Noordwijk heeft gekozen als pleisterplaats is niet verbazingwekkend. De Zuid-Hollandse badplaats kent een aantal hoog aangeschreven hotels en ligt dicht bij de collega-badplaats waar in mei na 35 jaar de Formule 1 weer terugkeert.

Onvermijdelijke filevorming

Punt is wel dat ook raceteams te maken krijgen met het tamelijk knellende mobiliteitsvraagstuk. Zandvoort krijgt drie dagen achtereen 103 duizend bezoekers op het racecircuit, de twee provinciale wegen die naar de badplaats voeren worden goeddeels afgesloten voor normaal verkeer en vrijgemaakt voor pendelbussen. Filevorming is onvermijdelijk.

Omdat er ook beperkingen gelden voor helikoptervervoer, zullen in ieder geval in Noordwijk verblijvende teams op 2 en 3 mei niet zo snel het circuit kunnen bereiken. ‘Met veel agenten zal het zeker lukken om de weg vrij te spelen voor de colonne. Maar dat is arbeidsintensief en heeft effect op de verkeersstromen’, zegt wethouder Ter Hark die ook niet wil dat ‘de supersterren’ worden ‘belaagd’ door fans.

Dan toch maar over het strand, is de voorlopige conclusie, na overleg met natuurorganisaties. ‘Het is niet mijn conclusie’, zegt Leo Schaap van de natuurbeschermers die nu enkele jaren doende zijn om van Noordvoort een bijzonder stukje kust te maken. Waar inderdaad al eens rustende zeehonden zijn gesignaleerd en vogels als de strandplevier en de bontbekplevier vaak komen foerageren.

null Beeld
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden