Noords mannelijk schoon, goed in 't vleesch

Noords mannelijk schoon: kort van stel, goed in 't vlees.

Storm in ScheveningenBeeld anp

Den Haag, 18 oktober 1834

De hevige storm heeft te Zandvoort één, te Katwijk drie, en te Scheveningen een vijfde schip doen stranden. 't Was een brik, gevoerd door een Deen, komende van Bordeaux met wijn en pruimen en bestemd naar Hamburg.

In de herberg zag en sprak ik den Kapitein, die met twee der bemanning, de eenige die van de zes behouden waren, aan den haard zat. Een stoere kerel, Noords mannelijk schoon, kort van stel, goed in 't vleesch, forsch gespierd, groote blauwe oogen, blond-bruin haar, bruinrode wangen, spierwitte tanden.

Hij zat daar neder met al het uiterlijk van een man die een zwaren worstelstrijd heeft doorgestaan. Tweemaal vierentwintig uren had hij met de stormen gekampt, en daarin wel gewisselijk de geheele gamma der mannelijke gemoedsbewegingen doorgeloopen.

Zes uren had hij met hoop op behoud voor anker gelegen. 's Namiddags te twee uren was dit bezweken, en hem niets overgebleven dan op de kust aan te houden, ten einde zoo ver mogelijk op het strand te schieten. 't Was gelukt, maar vier jonge mannen had hij voor zijne oogen zien verdrinken; hijzelf en de beide overigen, niet dan met levensgevaar gered.

Zoo zat hij daar neder, vrijwezende; niet klagend, niet morrend, niet wrevelig, maar zijn lot getroost, met de bewustheid zijn plicht te hebben gedaan.

Nicolaas Beets (1814-1903), dichter en predikant. Ingekort fragment uit Het dagboek van de student Nicolaas Beets. Letterkundig Museum, 1983.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden