Noorderlingen tegen opslag CO2

GRONINGEN - Ruim de helft van de inwoners van de provincies Groningen en Drenthe is tegen de opslag van CO2 in lege gasvelden.

ANP
Screenshot dvnh.nl Beeld
Screenshot dvnh.nl

Dat blijkt vandaag uit een enquête in opdracht van het Dagblad van het Noorden onder 2477 Groningers en Drenten. Van de ondervraagden geeft 58 procent aan de opslag van koolstofdioxide in de bodem geen goed idee te vinden.

De overheid heeft plannen om in lege gasvelden onder de Groningse dorpen Sebaldeburen en Boerakker en het Drentse Eleveld CO2 op te slaan. Het gaat om de koolstofdioxide-uitstoot van drie kolencentrales die gebouwd worden in de Eemshaven. De afvang en opslag van de CO2 moet de klimaatschade door de centrales drastisch verminderen.

Zorgen

Uit de enquête blijkt dat ruim driekwart van de ondervraagden zich wel eens zorgen maakt over de gevolgen van CO2-uitstoot op het klimaat. Het grootste deel van de respondenten ziet meer heil in het opwekken van duurzame energie (64 procent) dan in de opslag van CO2 in de noordelijke bodem (24 procent). Een merendeel geeft aan tegen opslag te zijn omdat er nog te weinig bekend is over de gevolgen.

In het Dagblad van het Noorden zegt minister Maxime Verhagen van Economische Zaken dat de mening van de bevolking een belangrijke factor is bij de besprekingen over CO2-opslag. Eerder werd een CO2-experiment in Barendrecht afgeblazen, omdat er te weinig draagvlak voor was.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden