Noorden wacht volgens GroenLinks op 'APR'

Eén grote donkere vlek vormen de drie noordelijke provincies in de eind vorig jaar verschenen kansarmoede-atlas van Nederland. Op de werkloosheidskaart wordt de duisternis door slechts één lichte vlek onderbroken: de gemeenten Norg, Roden, Peize, Eelde en Vries in Noord-Drenthe....

Meer dan zestigduizend werklozen op een bevolking van anderhalf miljoen in Groningen, Friesland en Drenthe. Die onheilspellende duisternis is voor GroenLinks in de drie provincies aanleiding om te pleiten voor een premie op nieuwe arbeidsplaatsen. Dat gebeurt onder het motto: 'Van IPR naar APR'.

Al jaren is de IPR, de Investeringspremieregeling, een belangrijk instrument in het regionaal beleid. Onderzoek toont aan dat de IPR nauwelijks effect heeft en dat het verstrekken van deze subsidie voor investeerders zonde van het gemeenschapsgeld is.

De subsidiepot moet meer gericht worden op de factor arbeid dan op de factor kapitaal, meent GroenLinks. Nieuwe bedrijven mogen subsidie blijven krijgen, maar de hoogte van de premie moet worden bepaald door het aantal volwaardige arbeidsplaatsen dat voortvloeit uit een investeringsproject.

Door deze 'APR', de arbeidsplaatsentoeslag, zullen vooral investeringen bevorderd worden die werkgelegenheid opleveren. GroenLinks heeft berekend dat, uitgaande van dertigduizend gulden per arbeidsplaats, een volledige APR zestienhonderd extra banen per jaar kan opleveren. Dat is in de drie noordelijke provincies bijna het dubbele van wat de IPR nu oplevert.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden