Noorden ontregeld door sneeuw

De zware sneeuwval heeft woensdag vooral de noordelijke provincies ontregeld. In Friesland, Groningen en een deel van Drenthe waren wegen onbegaanbaar en bleven veel instellingen dicht. Volgens het KNMI is er in de laatste twintig jaar niet meer zoveel sneeuw gevallen...

ANP en Internetredactie

In delen van Friesland en Drenthe is de afgelopen 24 uur 20 tot 30 centimeter sneeuw gevallen. In Heeg in het zuidwesten van Friesland viel zelfs 50 centimeter sneeuw, meldde het weerinstituut. In Gorredijk ligt 35 centimeter sneeuw, in Sneek 34. In Oost-Brabant en Limburg ligt nog vrijwel niets.

De komende dagen blijft het sneeuwen, voorziet het KNMI. Gemiddeld valt er op ongeveer dertig dagen per jaar sneeuw, maar heel wat jaren gaan voorbij zonder dat er iets valt, aldus het KNMI. 'Gemiddeld 20 centimeter sneeuw komt eens in de tien jaar voor, 35 centimeter kunnen we eens in de vijftig jaar verwachten', zei een woordvoerster.

In Drenthe was volgens de politie sprake van een complete chaos op de wegen. Op de snelwegen was maar een rijbaan beschikbaar en stonden automobilisten bij afslagen vast in de sneeuw. De politie in het noorden adviseert mensen thuis te blijven.

De provincie Friesland heeft 65 aannemers ingehuurd om de wegen sneeuwvrij te maken. Een medewerker van Rijkswaterstaat zei eerder woensdag dat zijn dienst de sneeuwval niet aankon, ondanks de inzet van alle zestig strooi- en schuifwagens. Ambulances werden door brandweerauto's begeleid.

Het aantal ongelukken op de Friese wegen was opvallend genoeg lager dan op een ,normale' werkdag. De politie in Friesland noteerde veertig ongevallen. Een automobilist raakte gewond door een aanrijding bij Leeuwarden, op de N32 naar Heerenveen. Die is door dat ongeval 1,5 uur afgesloten geweest.

De rijkswegen in Groningen waren redelijk begaanbaar. Er vonden weinig aanrijdingen of ongevallen plaats. Toch kreeg de alarmcentrale van de Verzekeraarshulpdienst (VHD) voor 10.00 uur al 270 meldingen van ongevallen binnen. Op een rustige dag registreert de VHD 250 medingen gedurende de hele dag.

De post en de ochtendkranten werden in het noorden niet of nauwelijks bezorgd en telefooncentrales raakten overbelast. Het dak van een schuur in Langezwaag bezweek onder het gewicht van de sneeuw. Enkele koeien in de stal raakten gewond.

Verschillende zittingen van de rechtbank in Assen zijn aangehouden, omdat de Dienst Vervoer Organisatie (DV&O) de gedetineerden die voor moeten komen, niet naar de rechtbank kan brengen.

Het treinverkeer tussen Amersfoort en Amsterdam is vertraagd. Tussen beide steden rijden door een wisselstoring geen intercity's. Reizigers wordt aangeraden via Utrecht te gaan.

Treinreizigers tussen Enkhuizen en Zaandam in Noord-Holland moeten ook rekening houden met vertragingen omdat wissels door het weer niet werkten. Ook tussen Den Haag HS en Leiden en tussen Hoofddorp en Leiden kampte de NS met problemen.

Op de luchthaven Schiphol hadden vooral inkomende vluchten last van de sneeuw. Doordat maar twee van de drie banen sneeuwvrij konden worden gehouden, konden minder vliegtuigen landen. Dat zorgde voor vertragingen, ook voor het uitgaande vliegverkeer.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden