Noorden mag hopen op hogesnelheidstrein

DEN HAAG (ANP) - Noord-Nederland mag toch nog een sprankje hoop koesteren op de komst van een hogesnelheidstrein via Flevoland, Heerenveen en Drachten. Minister Karla Peijs (Verkeer) zegde donderdag onder druk van de Tweede Kamer toe een goedkopere variant op de Zuiderzeelijn (ZZL) door te rekenen.

Maar het noorden reageerde woedend. Actieleider Hans Haerkens van de werkgeversorganisatie VNO-NCW Noord accepteert het aanbod niet. Hij beschuldigde het kabinet van ,,vooringenomen standpunten'' en ,,autistisch gedrag''.

Gronings gedeputeerde Tonnis Musschenga (CDA) vond de toezegging voor een doorberekening ,,heel erg vaag''. ,,Peijs zei dat ze niets afweet van de nieuwe variant. Waarom neemt ze niet meer tijd dan tot eind juni?.''

Plan van bestuurders

Het plan voor een hogesnelheidstrein (HST) is bedacht door bestuurders uit Groningen, Friesland en Drenthe. Zij reageerden met hun aangepaste plan op het besluit van het kabinet om af te zien van de ZZL. Dat gebeurde halverwege april, na enkele vernietigende onderzoeken over nut en noodzaak. De aanlegkosten lopen ver in de miljarden, terwijl er ook aanzienlijke milieuproblemen ontstaan.

Het tracé zou onder meer in het zuiden van Friesland natuurgebieden doorkruisen. De ZZL wordt nooit rendabel omdat veel te weinig reizigers gebruik zullen maken van de lijn. Die ondervindt ook nog eens concurrentie van de Hanzelijn, die Lelystad vanaf 2012 verbindt met Zwolle.

Twee onrendabele lijnen

Minister Peijs vond in GroenLinks-Kamerlid Wijnand Duyvendak een opmerkelijke medestander in haar vrees voor twee snelle treinverbindingen tussen de Randstad en Noord-Nederland. Duyvendak denkt dat de lijnen elkaar gaan kannibaliseren. ,,Straks zitten we met twee onrendabele lijnen'', waarschuwde Peijs op haar beurt. Een meerderheid van CDA, VVD, PvdA en SP drong echter aan op nader onderzoek, waarmee de bewindsvrouw uiteindelijk instemde.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden