Noorden Kosovo in Servische greep

De VN-rechtbank in het noorden van de Kosovaarse stad Mitrovica is vrijdag aangevallen door zo’n driehonderd Servische Kosovaren. Ze bestormden het gebouw, drongen de bewakende agenten terug en vervingen de vlag van de Verenigde Naties urenlang door een Servische vlag....

Van onze verslaggeefster Leen Vervaeke

De politie kwam niet tussenbeide. Volgens een woordvoerder van het Kosovo Politie Korps (KPS) was de reden daarvoor dat de relschoppers zich verborgen achter een levend schild van vrouwen.

‘Zij die geweld gebruiken in Noord-Mitrovica hebben onze grens overschreden’, reageerde Joachim Rücker, hoofd van de VN-missie in Kosovo. ‘Ik heb de VN-politie gevraagd de orde te herstellen en de rechtbank terug onder controle van de VN te brengen. Ik verwacht dat de daders van de aanval vervolgd zullen worden.’

Onder de bezetters waren ook Servische ex-medewerkers van de rechtbank. Zij werden ontslagen toen de VN in 1999 de leiding van de rechtbank overnamen en opnieuw een gemengd personeelsbeleid invoerden. ‘Nu willen de Serviërs hier het Servische recht invoeren’, aldus de KPS-woordvoerder.

Het lijkt erop dat Servië geleidelijk alle instellingen in Noord-Kosovo overneemt. Dit zou deel uitmaken van een geheim actieplan, waarmee Belgrado de Kosovaarse onafhankelijkheid wil tegengaan. Servië erkent de onafhankelijkheid van Kosovo, dat acht jaar onder VN-bestuur stond, niet.

Eerder werd een deel van de spoorwegen in Noord-Kosovo door Serviërs overgenomen. Servische KPS-agenten leverden hun badge in. Het kantoor in Noord-Mitrovica van de EU-missie, die de VN-missie moet vervangen, werd in februari ontruimd na een granaataanslag en bedreigingen aan het adres van de Servische huurbaas.

Volgens een medewerker van een hulpverleningsorganisatie is de gewone bevolking in Noord-Mitrovica gefrustreerd over het onvermogen van de VN om de orde te herstellen. ‘De gematigde mensen zien dat de internationale gemeenschap niets doet, en vragen zich af waarom de provocateurs niet worden opgepakt. Ze willen verdergaan met hun leven. Maar de VN doen niets.’

Eerder gaven NAVO-diplomaten hun onmacht in Noord-Kosovo toe. Noord-Kosovo raakt in de greep van de Serviërs terwijl de NAVO machteloos toekijkt, constateerden zij.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden