Noordelijke provincies en Zeeland tegen sluiting 'hun' gevangenissen

GRONINGEN - Provinciebesturen in Noord-Nederland en Zeeland verzetten zich tegen dreigende sluiting van alle gevangenissen in deze provincies. Staatssecretaris Teeven van Justitie wil bezuinigen door strafinrichtingen te concentreren in de Randstad.


In Groningen en Drenthe staan vijf strafinrichtingen op de nominatie om te worden gesloten. Drie daarvan staan in het Drentse gevangenisdorp Veenhuizen. Sluiting betekent een verlies van minimaal 1.250 banen. 'Een klap voor de werkgelegenheid', zegt Rein Munniksma (PvdA), gedeputeerde in Drenthe. 'Andere banen zijn hier nauwelijks.'


Teeven moet volgend jaar 51 miljoen euro inleveren op het gevangenisbudget. Dat loopt op tot 107 miljoen per jaar vanaf 2017. Het sluiten van gevangenissen is volgens hem onvermijdelijk. In maart 2013 presenteert hij zijn definitieve plan. 'Het is niet zo dat alle klappen vallen in het noorden en het zuiden van Nederland', zegt zijn woordvoerder. 'Alle regio's zullen pijn voelen.'


De provinciebesturen in Groningen, Drenthe en Zeeland zijn de afgelopen jaren vaker geconfronteerd met een gedwongen uittocht van lokale ambtenaren. Het sluiten van de strafinrichtingen past in beleid van het Rijk om zich terug te trekken uit plattelandsregio's. In 2011 werd bekend dat rijkskantoren zullen worden geconcentreerd in 'groeisteden' in en rond de Randstad. Onderhandelingen daarover lopen nog.


'Om wanhopig van te worden', zegt commissaris van de koningin Karla Peijs (CDA) tegen Omroep Zeeland. Zij is geconfronteerd met uitgelekte plannen waaruit blijkt dat het enige huis van bewaring in Zeeland mogelijk moet sluiten.


Er is een principiële reden om gevangenissen in bijvoorbeeld Drenthe te sluiten, zegt de woordvoerder van Justitie. 'Het overgrote deel van de gedetineerden komt uit het westen. De reden dat Veenhuizen en andere gevangenissen in de periferie werden gebouwd, is de gedachte dat het beter is om hen ver weg van hun eigen woonomgeving te plaatsen. Tegenwoordig proberen we gedetineerden juist dicht bij hun woonplaats te plaatsen.'


'Gedetineerden uit de Randstad zijn zelf doorgaans zeer tevreden met huisvesting in Veenhuizen of Ter Apel', schrijft Jacques Tichelaar (PvdA), commissaris van de koningin in Drenthe, in een brief aan de Tweede Kamer. De meeste gevangenen hebben volgens hem sowieso geen familie die op bezoek wil komen, zodat de 'positieve sociale gevolgen' van detentie dicht bij huis worden overschat.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden