Noordelijke dorpen in beeld voor ondergrondse CO -opslag 2

De noordelijke dorpen Boerakker, Eleveld en Sebaldeburen maken de grootste kans een opslag voor kooldioxide onder zich te krijgen. Bij een van deze (bijna) lege gasvelden in Groningen en Drenthe wil het demissionaire kabinet een grootschalig opslagproject beginnen.

Die voorkeur maakten de ministers Van der Hoeven (CDA, Economische Zaken) en Huizinga (ChristenUnie, VROM) donderdag bekend in een brief aan de Tweede Kamer. Uit onderzoek van Energie Beheer Nederland en Gasunie komen negen gasvelden naar voren die geschikt zijn voor grootschalige CO2-opslag. Drie ervan zijn bijna leeg, vandaar de voorkeur.

CO2-opslag moet volgens het kabinet een bijdrage leveren aan de milieudoelstellingen die in Europees verband zijn afgesproken. Het broeikasgas wordt afgevangen bijvoorbeeld bij een energiecentrale en via pijplijnen onder de grond gestopt. Opvang wordt gezien als noodzakelijke tussenstap. Kolencentrales zullen blijven bestaan zolang de energievoorziening niet volledig draait op windmolens of kerncentrales.

Ruim twee jaar geleden besloot het kabinet een proef met CO2-opslag te draaien onder de gemeente Barendrecht. Dat leidde tot grote onrust onder de bevolking die vreesde voor de gevaren van zo’n proef in een dichtbevolkt gebied. Ook in de Kamer brokkelde de steun voor het project af. Een meerderheid van de parlementariërs twijfelde in april dit jaar aan de veiligheid en noodzaak van CO2-opslag.

Het demissionaire kabinet belooft de drie voorgeselecteerde locaties eerst uitputtend te onderzoeken op veiligheid en geschiktheid. In tegenstelling tot Barendrecht gaat het nu om een grootschalig proefproject.

Een ander verschil met Barendrecht is dat de locaties minder dichtbevolkt zijn. Sebaldeburen telt 610 inwoners, Boerakker 390 en Eleveld 35. Berichten over een mogelijke opslag hebben nog niet tot grote protesten in Groningen en Drenthe geleid.

Gedeputeerde Tanja Klip-Martin gaf in april al aan dat de provincie Drenthe best grond beschikbaar wil stellen voor CO2-opslag. Overigens zal in de toekomst vooral in kleine gasveldjes CO2 worden opgeslagen. Het grote gasveld van Slochteren wordt gezien als ideale locatie, maar dat is naar verwachting pas leeg in 2050. Volgend jaar moeten alle onderzoeken zijn afgerond, waarna het nieuwe kabinet definitief kan besluiten waar een groot project van start kan gaan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden