Noord-Zuidlijn opnieuw duurder

De bouwkosten van de Noord-Zuidlijn in Amsterdam zijn opnieuw gestegen. De kosten zullen stijgen met 41 miljoen euro...

Van onze verslaggevers

De bouwkosten zijn minstens 41 miljoen hoger dan afgelopen zomer werd beraamd. Wethouder Tjeerd Harrema: ‘daarmee blijven we redelijk binnen de bandbreedte van de raming van afgelopen september, zij het aan de bovenkant van de schatting.’ De extra kosten worden grotendeels veroorzaakt door problemen bij de ontgraving onder het centraal station en de aanleg van een draagconstructie. Daarnaast vraagt de wethouder aanvullend om 45,5 miljoen euro om risico’s te kunnen dekken.

Verzekering
De metrolijn is sinds 1 januari 2007 volledig verzekerd. Door te wachten met het afsluiten van een polis heeft de gemeente tien miljoen euro kunnen besparen op de polis. De verzekering is ondergebracht bij verschillende verzekeraars, waaronder Allianz en Delta Lloyd.

Om de kosten en het project beter te kunnen beheren, zal het gemeentelijk projectbureau fuseren met het particuliere adviesbureau, zoals de commissie Sorgdrager adviseerde. De fusie moet op 1 september 2007 voltooid zijn.

Nieuwe contracten
De gemeente heeft met diverse aannemers nieuwe contracten afgesloten. Daarbij is gekozen voor een andere contractvorm, waarbij de aannemer alle risico’s draagt in ruil voor een hoger bedrag van de gemeente. Door deze constructie zijn nieuwe tegenvallers bij de jongste contracten uitgesloten.

De aannemers gingen akkoord met een boeteregeling ‘die na de afgesproken opleveringsdatum heel snel oploopt’, zegt Herrema. Meer dan duizend bouwvakkers werken 24 uur per dag, zeven dagen per week om te zorgen dat de lijn op tijd opgeleverd wordt.

De Noord-Zuidlijn moet in het voorjaar van 2013 gereed zijn.

Bouwvakkers aan het werk aan de Noord-Zuidlijn in Amsterdam. (Guus Dubbelman / de Volkskrant) Beeld
Bouwvakkers aan het werk aan de Noord-Zuidlijn in Amsterdam. (Guus Dubbelman / de Volkskrant)
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden