Noord-Koreanen hoeven na drie jaar niet meer te rouwen om Kim Jong-il

Noord-Korea heeft vandaag de driejarige periode van rouw afgesloten die na de dood van leider Kim Jong-il in 2011 werd ingesteld. In het hele land klonken in de middag sirenes van onder andere schepen en zwegen de inwoners drie minuten ter nagedachtenis aan Kim.

null Beeld AP
Beeld AP

In de hoofdstad Pyongyang stonden leden van de communistische partij, militairen en andere mensen minutenlang zwijgend voor paleis Kumsusan waar Kim ligt opgebaard. Kim overleed op 17 december 2011.

In de staatsmedia werd hij ook herdacht maar dat ging wel gepaard met berichten over de verworvenheden van zijn opvolger en zoon, Kim Jong-un. Het tijdperk van de 'grote leider' Kim Jong-un is nu echt begonnen, zo heette het.

Het is in Noord-Korea gebruikelijk om bij het overlijden van een ouder een rouwperiode van drie jaar in acht te nemen. Nu die periode voor Kim Jong Il voorbij is, krijgt Kim Jong Un de kans nieuw beleid in te voeren. Hij kan nu zelf zijn prioriteiten en doelen bepalen. Aangenomen wordt echter dat hij niet veel zal afwijken van het pad dat zijn vader was ingeslagen.

Na het overlijden van zijn vader heeft Kim Jong Un aangegeven dat hij de economie van het land wil opbouwen en de levensstandaard wil verhogen. Tegelijkertijd houdt hij stevig vast aan het versterken van het leger en het ontwikkelen van de nucleaire mogelijkheden van het land.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden