Noord-Koreaanse soldaat vlucht naar zuiden via zwaarbewaakte grens

Een jonge Noord-Koreaanse militair is vandaag de zwaarbewaakte grens tussen Noord- en Zuid-Korea overgestoken in een poging over te lopen naar Zuid-Korea. Dat heeft het Zuid-Koreaanse ministerie van Defensie bekendgemaakt.

Redactie
Zuid-Koreaanse soldaten kijken over de grens naar Noord-Korea op archiefbeeld. Beeld afp
Zuid-Koreaanse soldaten kijken over de grens naar Noord-Korea op archiefbeeld.Beeld afp

Het is ongebruikelijk dat een soldaat via de zogenoemde gedemilitariseerde zone, die vol ligt met mijnen, tussen de twee Korea's probeert over te steken. Meer dan duizend soldaten uit het streng communistische noorden deserteren elk jaar, maar meestal via China. De laatste keer dat een soldaat de oversteek waagde was in 2012.

De soldaat, een tiener nog, benaderde vanmorgen vroeg een Zuid-Koreaanse grenspost. Er werden geen waarschuwingsschoten afgevuurd omdat duidelijk was dat de man wilde overlopen. De soldaat wordt vastgehouden, zijn verhaal wordt onderzocht.

De gedemilitariseerde zone tussen de twee Korea's is vier kilometer breed, en is bezaaid met landmijnen en prikkeldraad. De landmijnen zouden er zijn neergelegd door Noord-Korea, om overlopen te voorkomen. Aan de Zuid-Koreaanse kant zijn telefoons die deserteurs kunnen gebruiken om hulp te vragen.

Eind vorige maand waarschuwden de Verenigde Naties voor een hongersnood in Noord-Korea vanwege grote droogte. De regenval was vorig jaar 40 tot 60 procent minder dan in 2013 en de voorraden in de waterreservoirs zijn gering.

Lees ook: 'Noord-Korea bestookt Westen met zesduizend hackers'

Vanuit de kelder van een Koreaans restaurant in China opereert Bureau 121, een beruchte hackersgroep in dienst van het Noord-Koreaanse leger. Dat telt niet minder dan zesduizend professionele hackers.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden