Noord-Koreaanse leider Kim op recente foto’s

Pyongyang heeft voor de derde keer deze week foto’s van een gezonde Kim Jong Il verspreid. Alles zou weer ‘normaal’ zijn....

Van onze buitenlandredactie

Noord-Korea heeft voor de derde keer deze week foto’s en nieuws over de activiteiten van Kim Jong Il verspreid, in een kennelijke poging de wereld te bewijzen dat de leider in goede gezondheid verkeert.

Staatsmedia meldden donderdag dat de Noord-Koreaanse leider een klassiek concert in Pyongyang heeft bijgewoond. Hiervan is echter geen foto. Eerder deze week zou Kim een voetbalwedstrijd en een legereenheid hebben bezocht, waarvan wel foto’s werden vrijgegeven. Waarnemers menen echter dat deze beelden ook maanden eerder zouden kunnen zijn genomen.

De 66-jarige Kim Jong Il is al ruim twee maanden niet in het openbaar gezien, wat speculaties over zijn gezondheid voedt. Westerse inlichtingendiensten hebben gesuggereerd dat de leider half augustus een hersenbloeding heeft gehad.

Die vermoedens groeiden toen hij op 9 september niet bij de militaire parade ter gelegenheid van de 60ste verjaardag van de volksrepubliek verscheen.

Op de meest recente foto’s ziet Kim er gezond uit: hij heeft geen gewicht verloren en heeft een volle haardos.

Volgens waarnemers in Zuid-Korea is de verspreiding van de foto’s en het nieuws over Kim Jong Il een signaal van de Noord-Koreaanse machthebbers dat hun leider gezond is, en in staat om nucleaire onderhandelingen aan te gaan met de aanstaande Amerikaanse president Barack Obama.

‘De huidige situatie is normaal’, zei Kim Ho-nyeon van het Zuid-Koreaanse ministerie voor Eenwording. ‘Juist het ontbreken van bijna dagelijkse berichten over de activiteiten van Kim Jong Il was abnormaal.’

De gezondheid van Kim Jong Il is van internationaal belang, omdat er geen plan bekend is over zijn opvolging, en er vooral bij buurlanden Zuid-Korea, China en Rusland en het Westen angst heerst over de consequenties van een machtsvacuüm in het nucleair bewapende Noord-Korea. Buurland Zuid-Korea vreest bovendien een massale exodus van Noord-Koreanen na het wegvallen van Kim.

De Noord-Koreaanse leider heeft weliswaar drie zonen, Kim Jong Nam (37) en diens halfbroers Kim Jong Chol (26) en Kim Jong Eun (geboren in 1983), maar geen van hen zou zijn voorbereid op een eventuele opvolging van hun vader.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden