Noord-Koreaanse cheerleaders blijven juichen terwijl gezamenlijk Koreaans ijshockeyteam wordt verpletterd

'Win, atleten, win. Verenig het moederland', zingen de Noord-Koreaanse cheerleaders. Ook bij 0-8.

Zingende Noord-Koreaanse cheerleaders. Beeld getty

Team Korea is zojuist verslagen door Zwitserland (8-0) als zich een opmerkelijk tafereel voltrekt. Terwijl de teleurgestelde ijshockeysters op het ijs steun zoeken bij elkaar en hun coach, blijven de Noord-Koreaanse cheerleaders minutenlang zingen - alsof het robots zijn die nog moeten worden uitgezet.

Het is een passend slotstuk van een wonderlijke avond, waarop de wedstrijd van minder belang leek dan alle dingen die eromheen gebeurden. Wie had een maand geleden voor mogelijk gehouden dat de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in de eretribune zou delen met Kim Yo-jong, de zus van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un? De twee werden slechts gescheiden door IOC-voorzitter Thomas Bach, die vorige maand zijn zegen had gegeven aan het plan voor het eerst in de olympische geschiedenis een tweelandenteam te formeren.

Beeld afp

Cheerleaders

Ook op de tribune was het resultaat zichtbaar. De ijshockeyhal werd gedomineerd door meer dan honderd Noord-Koreaanse cheerleaders in rode skipakken, die in groepjes over het stadion waren verdeeld. Zo werd de Koreaanse ploeg van alle kanten toegejuicht. De meisjes deden dat met een coördinatie die je van Noord-Koreaanse parades gewend bent - perfect synchroon en in de maat.

De leuzen en Noord-Koreaanse popliedjes konden de afgang van team Korea niet voorkomen. De ploeg hield het eerste kwartier dapper stand, maar daarna hadden de makkelijk combinerende Zwitsers (zesde op de wereldranglijst) geen moeite meer met de Koreanen. Aanvalster Alina Muller leidde de marteltocht door vier keer te scoren. De Zwitsers, derde op de Spelen van Sotsji, waren sneller, combineerden beter en wisten de puck steeds snel in bezit te krijgen. In totaal schoten de Koreanen slechts acht keer op het doel.

Marteltocht

Toen Zwitserland aan het begin van de tweede periode binnen vier minuten twee keer scoorde en op 0-4 kwam, leek de ploeg van de Canadese coach Sarah Murray er niet meer in te geloven. Ook het stadion viel stil, op het Noord-Koreaanse aanmoedigingsteam na dan, dat in koor bleef roepen: 'Win, atleten, win'.

De volharding van de cheerleaders was goed voor meer gekke momenten, zeker tijdens de live-acts in de pauzes. Terwijl op een podium Zuid-Koreaanse danseressen in minirokjes en laarzen tot kniehoogte op zware bassen een act afwerkten, probeerden de Noord-Koreaanse meisjes erdoorheen te zingen met het lied Verenig het moederland. Het illustreerde nog eens de culturele kloof tussen de Zuid-Koreaanse jongeren en in de totalitaire dictatuur opgegroeide cheerleaders. Interactie tussen de twee groepen was niet mogelijk; de Noord-Koreanen werden afgeschermd door begeleiders in trainingspakken en zwarte jassen.

Zwitserland scoort. Beeld reuters

Kritisch

Hoewel veel Zuid-Koreaanse supporters sympathie hadden voor de zingende Noord-Koreanen, werd er ook gemord over het niveau van het gemeenschappelijke team. 'Twee weken samen trainen is gewoon te kort', aldus Min Ji-Lim (30). 'Ik denk dat het originele Zuid-Koreaanse team beter gepresteerd zou hebben.'

Ook twintiger Park Jae is kritisch. 'In het algemeen is het goed dat er toenadering is, maar in dit specifieke geval niet', aldus Park. 'Maar we moeten eerlijk zijn: anders had Zwitserland ook gewonnen. Ze zijn gewoon te sterk.'

Coach Murray, die volgens afspraak drie Noord-Koreaans speelsters opstelde, zei dat de zenuwen een rol hadden gespeeld. 'Ik denk dat ze nerveus waren vanwege het vele publiek en het olympisch debuut. In de eerste periode speelden we nerveus en het bleek daarna moeilijk terug in de wedstrijd te komen.'

De Noord-Koreaanse cheerleader met daarachter Kim Yo-jong, de zus van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un, IOC-voorzitter Thomas Bach en de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in. Beeld afp

Zenuwen

Murray was in eerste instantie kwaad geweest vanwege de beslissing om zo kort voor de Spelen twaalf Noord-Koreaanse speelsters toe te voegen aan de selectie. Nade wedstrijd wilde ze het gebrek aan teamgeest niet als excuus aanvoeren. 'Natuurlijk was de tijd die we hadden heel kort, maar de Noord-Koreaanse speelsters werken hard en willen veel leren.'

Vorige week zei Murray zich snel bij het besluit te hebben neergelegd. 'Over de hele situatie hebben wij geen controle meer', zo vatte Murray het samen.

Na de wedstrijd kwamen president Moon en Kim Yo-jong naar beneden om met de spelers te praten. Terwijl een groepsfoto werd genomen, zongen de cheerleaders op de tribune nog altijd door.

Beeld afp

De mooiste verhalen over de Olympische Winterspelen

Lees de mooiste verhalen over de Olympische Spelen, verzameld op één pagina.

Het blijkt een onmogelijke opdracht: Van Noord- en Zuid-Korea één team maken. Het grootste probleem was een complete verrassing: de speelsters bleken elkaar niet goed te kunnen verstaan. (+)

De opening van de Spelen in Pyeongchang ging vooral over de historische toenadering tussen Korea's
De Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in zwaaide naar het publiek, draaide zich om en schudde de hand van de lachende Kim Yo-jong, de jongere zus van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un.

12 dingen die u moet weten over Zuid-Korea. Van K-pop, kimchi, peace-tekens, facelifts tot Samsung. (+)

Is de Koreaanse methode niet langer een garantie voor succes? Zuid-Korea rekent op de shorttrackers. (+)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.