Noord-Koreaans regime knutselt aan rouwfoto

Van de begrafenis van Kim Jong-il kreeg de wereld een gekuiste foto te zien. Maar niet alleen communistische landen hebben moeite met de werkelijkheid. Ook in Nederland gebeurt het.

In een communistisch paradijs als Noord-Korea hoort iedereen netjes in de rij te staan, zeker als de 'Geliefde Leider' ten grave wordt gedragen. Dus besloot het Noord-Koreaanse staatspersbureau KCNA de foto van de uitvaartstoet van Kim Jong-il te fatsoeneren. Links op de foto vielen wat loslopende figuren te ontwaren achter de gedisciplineerd opgestelde rijen burgers en soldaten die om hun gestorven Leider rouwden (zie foto boven op pagina 5). Ook zag de sneeuw er wat groezelig uit. Dus haalden de staats-photoshoppers de storende mannetjes weg en fristen ze de sneeuw een beetje op, voordat ze de foto doorstuurden naar het persbureau Reuters.


Het gefatsoeneerde beeld (foto onder) verscheen ook in de Volkskrant, maar gisteren dook het origineel op, inclusief het rommelige groepje mannetjes. Kennelijk waren de Noord-Koreanen vergeten dat ze het niet-geretoucheerde beeld al hadden doorgestuurd aan het Japanse persbureau Kyodo.


Met het fatsoeneren van de beelden van de begrafenis van Kim Jong-il houden de Noord-Koreaanse autoriteiten zich aan een lange communistische traditie om de wereld wat mooier te maken dan zij is. Tijdens de Stalin-terreur moesten de Sovjetmedia vaak partijprominenten verwijderen van foto's, omdat de Sovjetdictator hen had laten executeren. Op sommige foto's werd het, naarmate de terreur vorderde, griezelig leeg rond Stalin. Ook Sovjetleider Michaïl Gorbatsjov moest eraan geloven, zij het op een andere manier. Op officiële portretten werd de wijnvlek op zijn voorhoofd weggepoetst, want een Sovjetleider mag zich natuurlijk niet laten ontsieren door de natuur.


Maar niet alleen communistische landen hebben moeite met de werkelijkheid. De Iraanse regering liet een foto van een reeks raketlanceringen bewerken, omdat een van de raketten - heel onpatriottisch - weigerde op te stijgen. Ook bij het Nederlandse ministerie van Defensie gaat het er weleens Noord-Koreaans aan toe: op een foto van een gevechtsvoertuig dat het in Afghanistan had begeven, werden de sleepkabels weggemoffeld. Zometeen denken de Taliban nog dat het Nederlandse leger niet op eigen kracht vooruit komt!


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden