Noord-Korea zou geheim oorlogsplan VS en Zuid-Korea om Kim Jong-un te doden hebben gehackt

De plannen voor een 'onthoofding' van het Noord-Koreaanse regime liggen al een jaar grotendeels op straat, maar het ziet er naar uit dat Pyongyang nu de blauwdrukken in handen heeft gekregen. De VS en Zuid-Korea reageerden woensdag echter opvallend gelaten dat Noord-Korea via een hack in het bezit zou zijn gekomen van hun oorlogsplan bij een conflict met Kim Jong-un.

Stieven Ramdharie
Kim Jong-un met commando's van het leger. Beeld AFP
Kim Jong-un met commando's van het leger.Beeld AFP

'Ik kan verzekeren dat wij vertrouwen hebben in de veiligheid van onze operationele plannen', aldus een woordvoerder van het Pentagon in een reactie op de onthulling van een Zuid-Koreaanse parlementariër dat Pyongyang nu beschikt over Oplan 5015.

Het gaat hier om het operationele plan hoe het Amerikaanse en Zuid-Koreaanse leger zullen reageren in geval van oorlog. Dit plan voorziet, voor het eerst in decennia, in een snelle uitschakeling van Kim en zijn generaals, om zo een langdurige oorlog te voorkomen. In plaats van een Noord-Koreaanse aanval te incasseren en terug te slaan, zouden beide landen met een grootschalige, chirurgische tegenaanval willen reageren.

Op deze manier moeten het leiderschap in Pyongyang, belangrijke commandocentra en het raket- en nucleaire arsenaal worden uitgeschakeld. De hoop is dat het regime dan snel instort en grootschalige vernietiging van Zuid-Korea, in het bijzonder Seoul, en veel bloedvergieten wordt voorkomen.

De hack van het Zuid-Koreaanse ministerie van Defensie kwam eind vorig al jaar aan het licht. Omdat Noord-Korea in de afgelopen jaren banken in het zuiden had gehackt, werd meteen de beschuldigende vinger gewezen naar Pyongyang. De regering in Seoul zei toen echter niet hoeveel vertrouwelijke informatie het noorden in handen had gekregen.

Zuid-Koreaanse commando's tijdens een wintertraining in Pyeongchang, zo'n 200 kilometer ten oosten van Seoul. De Zuid-Koreaanse regering maakte dit jaar bekend dat een speciale commando-eenheid is opgericht die Kim Jong-un moet uitschakelen in geval van oorlog. Beeld EPA
Zuid-Koreaanse commando's tijdens een wintertraining in Pyeongchang, zo'n 200 kilometer ten oosten van Seoul. De Zuid-Koreaanse regering maakte dit jaar bekend dat een speciale commando-eenheid is opgericht die Kim Jong-un moet uitschakelen in geval van oorlog.Beeld EPA

Verblijfplaats Kim

Volgens het Zuid-Koreaanse parlementslid Rhee Cheol-hee, lid van de Defensie-commissie, blijkt nu dat Noord-Korea ruim 200 gigabyte aan militaire documenten in handen heeft gekregen. Rhee zou dit te horen hebben gekregen van hoge functionarissen van het ministerie.

In de stukken staat onder andere hoe de Noord-Koreaanse leiders in de gaten moeten worden gehouden, waar ze zich bevinden, welke routes ze gebruiken en hoe een 'preventieve aanval' op Kim en belangrijke wapenopslagplaatsen, met de inzet van commando's, moet plaatsvinden.

Slechts een deel van de informatie die Noord-Korea nu in handen zou hebben, erkent ook Rhee, zou topgeheim zijn. De VS en Zuid-Korea wijzen erop dat hun oorlogsplannen voortdurend worden geactualiseerd en gewijzigd, ook Oplan 5015. Kortom: als Kims generaals vorig jaar een blauwdruk in handen hebben gekregen, dan zou deze inmiddels al lang weer achterhaald zijn.

Dit gebeurde in 2009 ook met de voorganger Oplan 5027, dat al dan niet bewust door Zuid-Korea werd gelekt om de Noord-Koreanen om de tuin te leiden. Dat zou nu ook weer het geval kunnen zijn. 'Ik hoop dat het Zuid-Koreaanse leger doelbewust deze documenten heeft gelekt naar het noorden omdat ze een tweede oorlogsstrategie hebben', aldus Kim Tae-woo, oud-president van de denktank Koreaans Instituut voor Nationale Hereniging, tegen de Britse krant Financial Times.

Noord-Koreaanse commando's in augustus tijdens een oefening. Pyongyang loopt sinds dit jaar te koop met een nieuwe, zwaarbewapende commando-eenheid die moet toeslaan in het zuiden. Een van hun doelen is het Blauwe Huis, de officiële residentie van de Zuid-Koreaanse president. Beeld AFP
Noord-Koreaanse commando's in augustus tijdens een oefening. Pyongyang loopt sinds dit jaar te koop met een nieuwe, zwaarbewapende commando-eenheid die moet toeslaan in het zuiden. Een van hun doelen is het Blauwe Huis, de officiële residentie van de Zuid-Koreaanse president.Beeld AFP

Speciale eenheid

Zuid-Korea maakte eind vorig jaar voor het eerst bekend dat het een geheim plan had om Kim te liquideren. Defensie-minister Han Min-koo zei toen dat dit zou worden uitgevoerd als Noord-Korea op het punt zou staan een kernaanval uit te voeren. In januari werd vervolgens de formatie aangekondigd van een speciale eenheid die het Noord-Koreaanse leiderschap moet elimineren.

Drie maanden later besloten de VS voor het eerst SEAL Team Six, de elite-eenheid die Osama bin Laden doodde, naar Zuid-Korea te sturen. Samen met hun Zuid-Koreaanse collega's werd toen, tijdens de grote militaire oefeningen die regelmatig met de VS worden gehouden, een 'onthoofdingsoperatie' geoefend. Samen met hun Zuid-Koreaanse collega's werd toen een 'onthoofdingsoperatie' geoefend.

De openbaring van Seoul was deels bewust. Het zuiden is constant verwikkeld in een psychologische oorlogsvoering met Pyongyang en het kon geen kwaad om Kim duidelijk maken dat het ver zou gaan bij een conflict. Noord-Korea reageerde, zoals verwacht, boos op de Zuid-Koreaanse plannen.

Vorig jaar noemde Pyongyang het oorlogsplan Oplan 5015 en de daarin opgenomen liquidatie van Kim 'buitengewoon avontuurlijk'. 'De situatie wordt met de dag ernstiger', aldus het regime in een verklaring. Opvallend is dat Noord-Korea, in de propaganda-oorlog met het zuiden, nu flink te koop loopt met een nieuwe commando-eenheid die moet toeslaan in Zuid-Korea. Kim liet zich dit jaar uitgebreid met de eenheid fotograferen.

Ook werden de commando's tijdens een grote militaire parade in mei getoond aan de buitenwereld. De eenheid oefende tot nu toe onder andere een aanval op het Blauwe Huis, de residentie van de Zuid-Koreaanse president. Deze week meldden Zuid-Koreaanse media dat Noord-Koreaanse commando's in september hebben geoefend hoe ze, paraglijdend, het hoofdkwartier van het Amerikaans-Zuid-Koreaanse leger in Seoul kunnen innemen.

Eenheden van het Noord-Koreaanse leger in mei tijdens een militaire parade op het Kim Il Sung-plein in de hoofdstad Pyongyang. Beeld AFP
Eenheden van het Noord-Koreaanse leger in mei tijdens een militaire parade op het Kim Il Sung-plein in de hoofdstad Pyongyang.Beeld AFP

Lees verder over de Noord-Koreaanse dreiging

De Noord-Koreaanse crisis wordt een grote test voor alle hoofdrolspelers, inclusief VN-secretaris-generaal António Guterres. Wat doet de VN-veiligheidsraad?

In Seoul gaat het leven na de nucleaire tests gewoon door, alsof er niets is gebeurd. We spreken erover met een Zuid-Koreaanse grootmoeder en haar kleinzoon (+).

Moeten we in Europa bang zijn voor de Noord-Koreaanse kernproef? En nog vier vragen over de kernproef van Noord-Korea.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden