Noord-Korea zit over 2 weken zonder graan

Noord-Korea heeft nog voor hoogstens twee weken graan in voorraad. Volgens het Noord-Koreaanse persbureau, KCNA, zal de voorraad medio maart zijn uitgeput als elk van de 24 miljoen Noord-Koreanen honderd gram graan per dag krijgt toebedeeld....

AP; REUTERS

AP, Reuters

SEOUL/TOKIO

In januari hebben de Noord-Koreanen gemiddeld driehonderd gram graan per dag ontvangen, zo meldt KCNA. In februari waren de dagelijkse rantsoenen al verminderd tot tweehonderd gram.

Het Wereldvoedselprogramma van de Verenigde Naties beschouwt dit bericht uit Noord-Korea als een bevestiging van zijn eigen inschatting dat de voedselsituatie daar 'kritiek' is. Het Wereldvoedselprogramma deed opnieuw een beroep op de internationale gemeenschap om 'snel en gul' voedselhulp te verlenen.

In januari had het Wereldvoedselprogramma al om 650 duizend ton voedsel voor Noord-Korea gevraagd. De Verenigde Staten beloofden onmiddellijk tweehonderd ton voedsel, maar van substantiële bijdragen door andere landen is niets bekend. Het Wereldvoedselprogramma voorspelde toen dat Noord-Korea in april of mei door zijn laatste voedselvoorraden heen zou zijn. De volgende oogst valt in juni.

Noord-Korea heeft vorig jaar een rampzalige slechte rijst- en maïsoogsten gehad als gevolg van langdurige droogte. Ook de voorafgaande twee jaar waren de oogsten slecht, maar toen juist als gevolg van een overmaat aan regen. Volgens directeur Bertini van het Wereldvoedselprogramma is het vorig jaar maar ternauwernood gelukt een hongersnood te voorkomen.

Het Noord-Koreaanse Comité voor het Herstel van Watersnoodschade sprak maandag zijn dank uit voor de hulp uit het buitenland. Die ondersteuning is volgens het comité een aansporing voor de Noord-Koreaanse burgers om de door natuurrampen getroffen landbouw weer op gang te brengen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden