Noord-Korea zegt laatste hand te leggen aan plan om vier raketten af te vuren richting Guam

Noord-Korea heeft donderdag de spanningen met de VS verder opgevoerd met een dreigement om middellangeafstandsraketten af te vuren richting het Amerikaanse eiland Guam. Een plan hiertoe zal volgende week worden afgerond, aldus Pyongyang. Noord-Korea heeft nog niet eerder zo gedetailleerd informatie vrijgegeven over een plan om Guam te bedreigen.

Toeristen op het strand van Guam.Beeld AFP

Pyongyang dreigde woensdag al met een aanval op Guam, dat op zo'n 3.000 kilometer ligt van Noord-Korea.

Als de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un toestemming geeft, zo maakte het officiële persbureau KCNA bekend, zullen vier raketten worden afgevuurd richting het Amerikaanse eiland in de Stille Oceaan. Volgens Pyongyang moeten de raketten op 30 tot 40 kilometer van het eiland in de zee belanden. Het aanvalsplan is nog in ontwikkeling en zal volgens KCNA snel worden afgerond en gepresenteerd aan Kim Jong-un.

Noord-Korea zei ook niet onder de indruk te zijn van het dreigement van president Trump dat het land militair zwaar gestraft zal worden als het Amerika bedreigt. Pyongyang noemde Trumps woorden 'een hoop onzin'. 'Een verstandige dialoog is niet mogelijk met zo'n kerel die seniel wordt', aldus generaal Kim Rak-gyom, commandant van de Noord-Koreaanse strategische raketmacht. 'Alleen brute kracht werkt bij hem.'

De generaal zei ook dat Trump met zijn dreigende taal 'op de zenuwen werkt' van de Amerikaanse soldaten. Ook probeerde hij Trump belachelijk te maken nu deze tijdens een crisis op vakantie is in zijn golfclub in New Jersey. Kim: 'Hij wordt seniel op de golfbaan.'

Provocatie

Als Noord-Korea inderdaad overgaat tot zo'n provocatie, zal het opnieuw de druk verhogen op Trump om het regime van Kim Jong-un aan te pakken. Op het eiland, dat 163 duizend bewoners telt, bevinden zich een belangrijke marine- en luchtmachtbasis.

De VS gebruiken Guam onder andere voor vluchten van langeafstandsbommenwerpers. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Tillerson maakte woensdag demonstratief een tussenlanding op het eiland om te benadrukken dat de VS de Noord-Koreaanse dreigementen niet pikken.

Hoewel Noord-Korea de VS regelmatig militair bedreigt, was de Noord-Koreaanse aankondiging van donderdag ongewoon gedetailleerd. De Japanse hoogleraar Masao Okonogi zei dat Pyongyang de VS en de landen in de regio wil waarschuwen dat het de rakettesten gaat veranderen. Hij gelooft niet dat het een nieuw dreigement is richting de VS. Noord-Korea voert de rakettesten nu uit in de Japanse Zee.

Onderscheppen

Nu Pyongyang steeds meer vorderingen boekt met de raketten en in het bezit is van langeafstandsraketten, zou verplaatsing van de lanceringen noodzakelijk zijn geworden. 'Ik geloof dat dit een boodschap is dat zij van plan zijn om de rakettesten te verplaatsen van de Japanse Zee naar het gebied rond Guam', aldus Okonogi, verbonden aan de Keio-universiteit. 'Door dit van tevoren aan te kondigen, geven ze ook een boodschap af dat wat ze gaan doen geen aanval is.'

Japan zei in een reactie dat het de raketten kan neerhalen als ze worden afgevuurd op Guam. Minister van Defensie Onodera benadrukte in het parlement dat Tokio het recht heeft om de Noord-Koreaanse raketten te onderscheppen uit zelfverdediging en om de VS te beschermen. Zuid-Korea waarschuwde Pyongyang dat het direct zal reageren op elke militaire provocatie of aanval van Noord-Korea.

Dat zei de opperbevelhebber van het leger donderdag op een persbijeenkomst. Volgens Seoul stelt Noord-Korea met de uitspraken over een aanval op Guam het bondgenootschap van de VS en Zuid-Korea op de proef. Legerleider Roh Jae-cheon stelde dat Zuid-Korea direct in actie zal komen mocht Noord-Korea daadwerkelijk tot militaire acties overgaan. Toch heeft Seoul nog geen indicaties dat er een directe aanval op handen is vanuit het Noorden.

Noord-Korea heeft donderdag een Canadese predikant vrijgelaten die was veroordeeld tot levenslang. Hoewel er geen duidelijk verband is tussen de plotselinge vrijlating en de spanningen met de VS, is het volgens sommigen mogelijk een gebaar van goede wil van Pyongyang. Hyeon Soo Lim werd ervan beschuldigd het regime in Pyongyang te willen afzetten. Hij zat sinds 2015 vast. 'Noord-Korea hoopt wellicht wat goodwill te kweken in Canada nu de spanningen toenemen', aldus Charles Burton, een voormalige Canadese diplomaat in China. 'Ze hopen dat Canada een matigende invloed kan hebben op de Trump-regering.'

Lees meer over de VS en Noord-Korea

Woordenstrijd Trump en Noord-Korea loopt ongekend hoog op - dit zijn de militaire scenario's
Nooit eerder uitte een Amerikaanse president zulke dreigende taal richting Noord-Korea: Donald Trump dreigde Pyongyang dinsdag met 'vuur en woede die de wereld nog nooit eerder heeft gezien'. Maar wat kan Trump nog doen nu Noord-Korea in staat is om raketten te voorzien van kernwapens? En wat zal de reactie van Pyongyang zijn? We zetten de mogelijke scenario's op een rij.

Noord-Korea's nucleaire realisme

De wereld lijkt aan de rand te staan van een serieuze nucleaire crisis, met hoofdrollen voor de impulsieve Trump en de maniakaal ogende Kim Jong-un. Er moet een keuze gemaakt worden tussen praten en verscherpte sancties, vindt columnist Arnout Brouwers.

VS weten zich geen raad met Kim en zijn raketten
De zorgen over een eventuele nucleaire oorlog zijn vooral sterk in de Verenigde Staten. In New York kwam de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties bijeen.

De vraag is niet of, maar wanneer Noord-Korea Los Angeles met een raket kan treffen
Met de jongste lancering ligt Alaska in theorie al binnen het bereik van Kim Jong-un en zijn generaals. Perfectionering van de Hwasong-14, moet op termijn leiden tot bedreiging van de Amerikaanse Westkust met een trefzekere raket. Hoe erg is Pyongyangs bezit van een langeafstandsraket?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden