nieuws

Noord-Korea zegt grote vooruitgang te boeken met ontwikkeling hypersonisch wapen

Noord-Korea zegt grote vorderingen te boeken met zijn hypersonische raket, een nieuw razendsnel wapen dat slechts bij een handvol landen in ontwikkeling is. Voor het eerst overzag de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un een nieuwe test, de derde in amper een halfjaar.

Stieven Ramdharie
De opstijgende raket op deze foto is volgens de Noord-Koreaanse regering een hypersonisch model.  Beeld AP
De opstijgende raket op deze foto is volgens de Noord-Koreaanse regering een hypersonisch model.Beeld AP

Pyongyang verraste de wereld door in september voor het eerst een test uit te voeren met een hypersonische raket. Tot dan toe werkten alleen de Amerikanen, Russen en Chinezen aan dit ‘wapen van de toekomst’. Het straatarme Noord-Korea verbaasde de buurlanden en de VS de afgelopen twintig jaar ook al door met succes kernwapens te ontwikkelen, plus een langeafstandsraket die de Verenigde Staten kan treffen.

Hypersonische wapens vliegen met minstens vijf keer de snelheid van het geluid af op hun doelwit. Vanwege hun grote wendbaarheid tijdens de vlucht kunnen ze een bedreiging vormen voor het raketschild van de VS, dat het Amerikaanse vasteland moet beschermen tegen een nucleaire raketaanval.

Glijvaartuig

Hypersonische wapens worden gelanceerd met een raket. Na de lancering, maakt een driehoekig glijvaartuig, dat voorzien kan worden van een kernwapen, zich los van de raket waarna het met enorme snelheid afkoerst op zijn doelwit.

Het Zuid-Koreaanse leger maakte dinsdag als eerste de nieuwe Noord-Koreaanse test bekend, nadat vorige week ook al een test was uitgevoerd. Volgens Seoul vloog het hypersonische wapen met een snelheid van tien keer de geluidssnelheid, zo’n 12 duizend kilometer per uur, en belandde het na een vlucht van 700 kilometer in zee. Zuid-Korea erkende dat het wapen ‘vrij geavanceerd’ was.

Volgens Noord-Korea vloog het glijvaartuig, de Hwasong-8, zo’n 1.000 kilometer waarna het een doelwit zou hebben geraakt in de zee tussen Japan en Rusland.

Pyongyang, dat woensdag pas uitgebreid aandacht besteedde aan de lancering, claimt dat het wapen tijdens de vlucht een ‘superieure wendbaarheid’ liet zien en diverse manoeuvres uitvoerde. De aanwezigheid van Kim Jong-un, die met zijn machtige zus vanuit een bus de lancering bekeek, laat zien hoe belangrijk de Noord-Koreaanse leider de ontwikkeling van een hypersonisch wapenarsenaal vindt.

Het was voor het eerst in bijna twee jaar dat Kim Jong-un zich liet zien bij een rakettest. Bij de lanceringen van de langeafstandsraket Hwasong-15, een raket die de VS grote zorgen baart, liet hij zich eveneens uitgebreid fotograferen.

Kim Jong-un (rechts) volgt via een monitor de testlancering van de hypersonische raket.  Beeld AP
Kim Jong-un (rechts) volgt via een monitor de testlancering van de hypersonische raket.Beeld AP

Prioriteiten

Volgens de Noord-Koreaanse staatsmedia noemde Kim de ontwikkeling van een hypersonisch wapen ‘de belangrijkste’ van de vijf militaire prioriteiten die hij precies een jaar geleden stelde om de kracht van het Noord-Koreaanse leger te vergroten.

Na afloop van de test vierde hij in Pyongyang met de militairen en met de wetenschappers achter het hypersonische wapenprogramma de succesvolle lancering en werd er een groepsfoto gemaakt.

Net als na de eerste test in september, reageerden de VS, Zuid-Korea en Japan verontrust op de nieuwe lancering. De VS noemden het ‘een bedreiging voor de buurlanden en de internationale gemeenschap’. Vanwege de vooruitgang die Noord-Korea boekt met de ontwikkeling van een hypersonisch wapen, kruisraketten en onderzeebootraketten, besloten de VS en Zuid-Korea in december om hun geheime oorlogsplan voor een eventueel conflict met Pyongyang te actualiseren.

Dialoog

Washington riep Pyongyang woensdag opnieuw op tot een dialoog om zijn uitgebreide raketprogramma en nucleaire programma aan banden te leggen. Eerdere pogingen hiertoe mislukten onder de regering-Trump, ondanks twee historische ontmoetingen tussen Trump en Kim Jong-un.

Noord-Korea eist onder meer de opheffing van de internationale sancties tegen het land. De VS willen op hun beurt harde toezeggingen en vooral concrete acties van Kim om de Noord-Koreaanse wapenprogramma’s te ontmantelen. Al beweert Pyongyang succes te boeken met de ontwikkeling van zijn hypersonische raket, de Noord-Koreanen zijn evenals de Amerikanen, de Chinezen en de Russen nog lang niet zo ver dat ze er eentje operationeel hebben.

‘Noord-Korea zal op zijn minst nog een paar succesvolle tests op langere termijn nodig hebben, die waarschijnlijk minstens een paar jaar zullen duren’, aldus proliferatiedeskundige Vann van Diepen in een analyse op 38North, een site die de ontwikkelingen in Noord-Korea op de voet volgt – Van Diepen was in de regering-Obama plaatsvervangend staatssecretaris voor Internationale Veiligheid.

China

De VS zijn ook bezorgd over de opmerkelijke Chinese vooruitgang. Tot verbijstering van het Pentagon lukte het China vorig jaar zomer om een hypersonisch wapen in de ruimte om de aarde te laten cirkelen. De Chinese generaals en wetenschappers gebruikten een technologie bedoeld om vanaf een lage baan om de aarde een ander land aan te vallen.

De VS moeten er nu rekening mee houden dat China in oorlog met een hypersonisch wapen kan toeslaan vanuit een richting, via de Zuidpool, waar ze helemaal geen rekening mee hielden. Omdat de Chinese en Russische langeafstandsraketten via de Noordpool vliegen, is het Amerikaanse raketschild voornamelijk gericht op deze richting. De VS werken zelf aan onder andere een hypersonische kruisraket maar veel Amerikaanse projecten worden geplaagd door technische problemen.

Rusland roert zich ook flink op het gebied van hypersonische wapens. Het voert voortdurend tests uit met de hypersonische kruisraket Tsirkon, die vanaf schepen wordt gelanceerd. Moskou beweert zelfs dat een ander hypersonisch wapen, de Avangard, al drie jaar operationeel is en klaar voor gebruik. Maar dit is nog niet bevestigd door het Pentagon en onafhankelijke bronnen.

- Beeld -
-Beeld -
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden