Noord-Korea waarschuwt Trump 'en zijn lakeien' tegen gewapend ingrijpen

Terwijl duizenden Zuid-Koreanen zondag een gemengd ijshockeyteam met Noord-Koreaanse sporters toejuichten, voerde de regering van Noord-Korea de verbale strijd met de VS op. Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Pyongyang waarschuwde de Amerikaanse president Donald Trump 'en zijn lakeien' tegen gewapend ingrijpen.

null Beeld afp
Beeld afp

De ijshockeywedstrijd was een voorproefje van de deelname van Noord-Koreanen aan de Olympische Winterspelen die eind deze week in Zuid-Korea beginnen. Zuid-Korea hoopt dat het een opmaat is naar betere betrekkingen met de noorderburen. Maar de verhouding tussen Noord-Korea en de VS, de belangrijkste bondgenoot van Zuid-Korea, blijft ijzig.

Trump brengt de veiligheid in de regio in gevaar, stelde de Noord-Koreaanse regering in een reactie op diens recente State of the Union. De Amerikaanse president noemde kernwapens in handen van het 'verdorven' bewind onder dictator Kim Jong-un een ernstige bedreiging voor de VS en hun bondgenoten.

Dit weekeinde werd bekend dat Noord-Korea op grote schaal internationale sancties weet te omzeilen. Het land wordt daarbij geholpen door onder meer Rusland en China, zo meldden experts van de VN in een rapport voor de Veiligheidsraad. Noord-Korea heeft vorig jaar circa 170 miljoen euro verdiend aan de handel in verboden goederen. De sancties werden in 2017 opgelegd wegens de voortdurende kernproeven en testvluchten van raketten.

Ondanks een boycot lukte het Noord-Korea aardolieproducten aan te schaffen. Ook de verboden export van steenkool bleef doorgaan.

President Trump heeft bij herhaling gezegd dat sancties en diplomatie onvoldoende zijn om het kernwapenprogramma van Noord-Korea aan banden te leggen. Trump houdt daarom 'militaire opties' open, zoals een verrassingaanval om te voorkomen dat het bewind in Pyongyang als eerste toeslaat met wapens die de VS kunnen bereiken.

The New York Times schreef zaterdag dat de president gefrustreerd is nu hij nog altijd geen uitgewerkte militaire plannen op tafel heeft. De ministeries van Buitenlandse Zaken en Defensie zouden terughoudend zijn omdat de president al te gemakkelijk praat over de inzet van kernwapens tegen Noord-Korea. Een anonieme functionaris van het Pentagon, het ministerie van Defensie, zegt in de Amerikaanse krant dat zelfs de kleinste aanval tot een onaanvaardbaar hoog aantal slachtoffers leidt. Noord-Korea kan met conventionele wapens, zoals zwaar geschut aan de grens, dood en verderf zaaien in Zuid-Korea.

Modernisering Amerikaanse kernwapenarsenaal

Het Pentagon onderkent wel de 'duidelijke en ernstige bedreiging' van de VS en Aziatische bondgenoten door Noord-Korea. Dat staat in een toelichting op plannen voor de modernisering van het Amerikaanse kernwapenarsenaal die vrijdag werden gepubliceerd. Mocht Noord-Korea kernwapens inzetten, dan betekent dat 'het einde van het regime'.

Ook Rusland staat vergelding ('een onacceptabele zware tol') te wachten als het land naar kernwapens grijpt, waarschuwt het Pentagon. Het ministerie wil nieuwe nucleaire wapens ontwikkelen om vijanden af te schrikken. Daarbij gaat het met name om raketten aan boord van Amerikaanse onderzeeërs en fregatten. Moskou sprak over een 'anti-Russische' houding en ook China reageerde fel. Het Pentagon ziet dat land als een potentiële nucleaire vijand. De scherpe reactie - China verweet de VS een 'Koude Oorlogmentaliteit' komt de verhouding tussen beide grootmachten niet ten goede. De VS hebben China als geen ander land nodig om de nucleaire aspiraties van Noord-Korea een halt toe te roepen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden