Noord-Korea vuurt tweede raket af over Japan, spoedzitting Veiligheidsraad

Noord-Korea heeft de wereld opnieuw geprovoceerd door een middellangeafstandsraket af te vuren. De raket werd in de buurt van de hoofdstad Pyongyang gelanceerd, vloog over Japan heen en legde een afstand af van zo'n 3.700 kilometer. Het was de langste vlucht tot nu toe van een Noord-Koreaanse raket. De VN-Veiligheidsraad komt vandaag in een spoedzitting bijeen.

Een Hwasong-12-raket van Noord-Korea.Beeld AFP

De raket vloog over het noorden van Japan en stortte daarna in zee.

'Deze lancering is van belang omdat Noord-Korea heeft aangetoond dat het Guam kan bereiken', aldus de Amerikaanse denktank Union of Concerned Scientists die het raketprogramma van Pyongyang volgt. De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un heeft de afgelopen maanden gedreigd Guam, een Amerikaans eiland in de Stille Oceaan, aan te vallen. De Veiligheidsraad van de VN komt in de middag bijeen.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Tillerson drong in een reactie meteen aan op nieuwe strafmaatregelen tegen Noord-Korea. De raketlancering kwam drie dagen nadat de VN nieuwe sancties afkondigden vanwege de kernproef die Pyongyang begin deze maand hield. 'De voortdurende provocaties verergeren alleen maar Noord-Korea's diplomatieke en economische isolatie', aldus Tillerson.

Zuid-Korea en de VS onderzoeken nog om wat voor soort raket het precies gaat. Mogelijk gaat het om de Hwasong-12, een middellangeafstandsraket met een bereik van zo'n 5.000 kilometer. Ook de Japanse regering veroordeelde de nieuwe lancering direct in scherpe bewoordingen. Kabinetschef Suga zei dat zijn land 'met passende maatregelen zal reageren'. De Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in benadrukte dat Noord-Korea 'zich door deze lancering alleen maar verder in een diplomatiek en economisch isolement zal storten'.

De Japanse kabinetschef Yoshihide Suga tijdense een persconferentie over de meest recente raketlancering.Beeld reuters

Waterstofbom

Eind augustus vloog er ook al een Noord-Koreaanse raket over Japans grondgebied. De Japanse premier Shinzo Abe noemde die lancering toen een 'serieuze bedreiging zonder precedent'. Abe zei deze keer dat Japan de 'provocerende' acties van Noord-Korea niet zal tolereren.

Later, op 3 september, heeft Noord-Korea vermoedelijk ook een waterstofbom tot ontploffing gebracht. De Amerikaanse generaal John Hyten, die is belast met het Amerikaanse atoomprogramma, bevestigde dat vermoeden gisteren.

De Amerikaanse regering had tot dan toe geen uitspraken gedaan over de aard van de ontploffing, die voor wereldwijde opschudding zorgde. Een denktank uit de VS, de onderzoekersgroep 38 North van het US-Korea-instituut, heeft becijferd dat de bom zeventien keer krachtiger was dan de atoombom die de Japanse stad Hiroshima vernietigde in 1945.

Volgens de studie van drie onderzoekers van 38 North moet ervan worden uitgegaan dat de bom een explosieve kracht had van zo'n 250 kiloton. Dit is in lijn met een eerdere schatting van de Amerikaanse luchtmacht die uitkwam op 70 tot 280 kiloton. Little Boy, de atoombom die op Hiroshima werd gegooid en direct zo'n 78 duizend bewoners doodde, had een explosieve kracht van 15 kiloton.

De VN-Veiligheidsraad stemde eerder deze week unaniem voor strengere sancties tegen Noord-Korea, nadat de VS hierover een resolutie hadden ingediend. Het land mag nog maar een beperkt aantal vaten ruwe olie importeren en krijgt een exportverbod voor textiel opgelegd. Textiel is het een-na-grootste exportproduct van het land.

Een nationale waarschuwing op televisie in Japan, nadat Noord-Korea weer een raket in de richting van het land had afgevuurd.Beeld epa

Verder lezen

Noord-Korea verdient zeker 1 miljard euro per jaar door dwangarbeiders die over de grens aan het werk worden gezet. Die arbeiders zijn in de EU niet meer welkom.

Zo ver kunnen de testraketten van Noord-Korea komen: bekijk onze graphic.

Moeten we in Europa bang zijn voor de Noord-Koreaanse kernproef?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden