nieuws buitenland

Noord-Korea vormt 'grootste gevaar' voor VS, topoverleg Pompeo en Pyongyang om top te redden

Noord-Korea vormt op dit moment het grootste en meest dringende gevaar voor de VS. Deze waarschuwing uitte Amerika’s belangrijkste militair in Azië woensdag bij zijn vertrek. Tegelijkertijd had de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Pompeo overleg met een hoge Noord-Koreaanse functionaris om de afgeblazen ontmoeting tussen president Trump en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un alsnog te redden.

De Amerikaanse minister Pompeo woensdag in New York met Kim Yong-chol (links), de vroegere spionnenchef van Noord-Korea. Beeld AFP

‘Een nucleair Noord-Korea dat beschikt over raketten die de VS kunnen bereiken, is onacceptabel’, waarschuwde admiraal Harry Harris, commandant van Amerika’s Pacific Command, in Pearl Harbor bij zijn vertrek. Harris is door president Trump benoemd tot ambassadeur in Zuid-Korea.

De admiraal noemde China als het land dat op de lange termijn in Azië de grootste problemen kan veroorzaken voor de VS. ‘China blijft onze grootste uitdaging op de lange termijn’, aldus Harris. ‘China zal zijn droom van hegemonie in Azië verwezenlijken als Amerika zich niet teweerstelt.’

De waarschuwing van Harris kwam op een moment waarop minister Pompeo in een appartement in New York overleg voerde met de 'rechterhand' van de Noord-Koreaanse leider, in een poging om de top tussen Trump en Kim Jong-un toch te laten doorgaan. Kim Yong-chol, de vroegere spionnenbaas van Noord-Korea, is de hoogste Noord-Koreaanse functionaris die de VS bezoekt in bijna twintig jaar. Voor zijn vertrek naar de VS bezocht hij nog even China, de belangrijkste bondgenoot van Pyongyang.

Pompeo, die de afgelopen maanden twee keer Noord-Korea bezocht, zal donderdag opnieuw praten met Kim Yong-chol, die vicevoorzitter is van het centrale comité van de regerende Arbeiderspartij en wordt beschouwd als een van de belangrijkste adviseurs van Kim Jong-un. De aankomst van de oud-spionnenbaas in de VS wordt gezien als een uiterste poging van Kim Jong-un om het topoverleg met Trump te redden.

Het overleg in New York tussen Mike Pompeo en Kim Yong-chol. Beeld AFP

Vijandig

Tegelijkertijd overlegden Amerikaanse en Noord-Koreaanse delegaties in Singapore en bij de grens met Noord-Korea, eveneens om te bezien of de top op 12 juni toch nog kan worden gehouden. Ook kwam de Russische minister van Buitenlandse Zaken Lavrov aan in Pyongyang. Trump schrapte vorige week de geplande ontmoeting, de eerste ooit tussen een Amerikaanse president en de leider van Noord-Korea, omdat de Noord-Koreanen zich volgens hem vijandig en weinig constructief opstelden. 

Pompeo dineerde anderhalf uur met de adviseur van Kim. Na afloop werden geen mededelingen gedaan. Het Witte Huis liet alleen weten dat Trump nog steeds hoop heeft dat de top in Singapore op 12 juni alsnog kan doorgaan. ‘Als het van de grond komt, zullen wij er klaar voor zijn’, zei Trumps woordvoerder Sarah Huckabee Sanders. ‘Wij blijven ons richten op 12 juni.’

Trump zei woensdag in een tweet dat hij druk bezig was met het Noord-Koreaanse vraagstuk. Een dag eerder, terwijl de Noord-Koreaanse functionaris onderweg was naar New York, liet de president weten dat hij een ‘uitstekend team’ had samengesteld voor de besprekingen met Noord-Korea. 

Ook bedankte hij Pyongyang voor de pogingen om de ontmoeting tussen hem en Kim Jong-un toch te laten doorgaan. ‘Gesprekken zijn nu gaande over de top’, aldus Trump. ‘Kim Yong-chol is onderweg naar New York. Een degelijke reactie op mijn brief, bedankt!’ Trump doelde op de brief die hij Kim Jong-un stuurde, waarin hij de voor 12 juni geplande ontmoeting annuleerde.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.