Noord-Korea verwerpt aanbod VS

Noord-Korea verwerpt een aanbod van de Verenigde Staten om eventueel weer olie en voedsel te leveren onder voorwaarde dat Pyongyang haar nucleair programma staakt....

ANP

Volgens een verklaring van het ministerie misleidt Washington de publieke opinie door 'geruchten' over hervatting van een dialoog te verspreiden. De crisis kan alleen beëindigd worden als de Verenigde Staten een niet-aanvalsverdrag tekenen met Noord-Korea.

Het Witte Huis betreurt de opstelling. 'We hebben nog steeds geen officiële reactie ontvangen van Noord-Korea. Dit is opnieuw een betreurenswaardige verklaring', zei zegsman Ari Fleischer. Volgens hem zijn de VS niet bereid tot onderhandelingen en moet Noord-Korea zijn nucleair wapenprogramma eerst stoppen.

President Bush verklaarde dinsdag dat hij overweegt het hulpprogramma voor Noord-Korea nieuw leven in te blazen. 'We verwachten van hen dat ze ontwapenen en geen kernwapens ontwikkelen. Als ze daarvoor kiezen, zal ik erover denken die 'doortastende benadering' te hervatten.'

Buurland Zuid-Korea is intussen akkoord gegaan met besprekingen met Noord-Korea in een poging langs diplomatieke weg de oplopende spaningen op het schiereiland te verminderen. Dat zei minister van Hereniging Jeong Se-hyun. De gesprekken zullen tussen 21 en 24 januari worden gevoerd in Seoul.

In de Chinese hoofdstad Peking voerde de Amerikaanse onderminister van Buitenlandse Zaken James Kelly overleg over het conflict. China is de trouwste bondgenoot van Noord-Korea. De Chinezen verklaarden bereid te zijn gesprekken te organiseren tussen Washington en Pyongyang.

Ook Rusland wil helpen een oplossing te vinden. Directeur Mohammed el-Baradei van het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA) is voor overleg over de kwestie in Moskou. President Poetin besloot al eerder een speciale gezant te sturen naar Noord-Korea, China en de Verenigde Staten.

In het diplomatiek offensief heeft Australië ook een missie naar Pyongyang gestuurd. Het onderhoudt als een van de weinige westerse landen diplomatieke banden met Noord-Korea. De delegatie staat onder leiding van de hoogste ambtenaar voor Noord-Aziatische zaken, Murray McLean.

De crisis begon in oktober toen de Amerikanen bekend maakten dat de Noord-Koreanen een geheim nucleair wapenprogramma hadden. Dat is in strijd met een akkoord tussen beide landen uit 1994.

De VS stopten hierop olieleveranties. De situatie verergerde eind december toen de Noord-Koreanen besloten een kernreactor weer op te starten voor de energieproductie en inspecteurs van het IAEA het land uitzetten.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden