Noord-Korea stopt afvuren lange-afstandsraketten

Met een ban op het lanceren van lange-afstandsraketten heeft Noord-Korea een belangrijke stap gezet in zijn toenadering tot de Verenigde Staten....

Van onze correspondent

Noord-Korea zal geen lange-afstandsraketten meer afvuren. De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-il heeft dit de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Albright beloofd tijdens haar bezoek aan Pyongyang.

Albright laat het aan president Clinton, die in januari aftreedt, over te beslissen of hij nog naar Noord-Korea gaat. Volgens niet-bevestigde berichten uit Japan zal dit gebeuren op 11 november. Vandaag licht Albright in Zuid-Korea president Kim Dae-jung in over haar besprekingen met Kim Jong-il.

Na hun drie uur durend onderhoud op maandag spraken Kim Jong-il en Albright dinsdag opnieuw drie uur lang met elkaar, veel langer dan was verwacht. De bewindsvrouw, de eerste Amerikaanse minister die ooit in Noord-Korea is geweest, noemde de gesprekken ernstig, constructief en diepgaand.

Albright vertelde op een persconferentie dat tijdens een massashow in het stadion van Pyong yang de lancering van een Taepodong-raket werd geprojecteerd. Zij zat naast de Noord-Koreaanse leider. 'Hij draaide zich onmiddellijk naar me toe en zei schertsend dat dit de eerste satellietlancering was en dat het ook de laatste zou zijn.'

Een in 1998 afgevuurde Taepodong-raket vloog over Japan heen. Volgens Pyongyang ging het slechts om een proef voor de lancering van een satelliet. Japan schrok zo dat het zijn militaire banden met de Verenigde Staten aanhaalde. De dreiging van een raket-aanval vanuit Noord-Korea was de belangrijkste drijfveer achter de Amerikaanse plannen voor raketschilden.

Minister Albright zei de opmerking van Kim Jong-il serieus te nemen. Een functionaris uit Albrights entourage noemde Kims uitlating 'een aanwijzing dat hij een belangrijke beperking accepteert in hun programma en exporten van lange-afstandraketten.' Volgende week al zullen experts van beide landen de raketgesprekken voortzetten.

Minister Albright sprak met Kim over diens idee om het rakettenprogramma op te geven in ruil voor buitenlandse hulp bij satellietlanceringen. Ook andere kwesties kwamen ter sprake: terrorisme, mensenrechten en de mogelijkheid van diplomatieke betrekkingen. Formeel zijn de VS en Noord-Korea nog altijd met elkaar in oorlog.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden