Noord-Korea's nucleaire realisme

Er resteren weinig opties om Noord-Korea af te stoppen. Kernwapens zijn Kims overlevingsstrategie.

De Noord-Koreaanse Kim Jong-un na de lancering temidden van wetenschappers en technici. Beeld reuters

Noord-Korea testte deze week een raket die in potentie Alaska kan bereiken en die, mits verder ontwikkeld en verfijnd, het Amerikaanse vasteland binnen bereik brengt - een strategische 'game changer'. Daarmee lijkt de wereld aan de rand te staan van een serieuze nucleaire crisis, met hoofdrollen voor de impulsieve Trump en de maniakaal ogende Kim Jong-un.

Er is een lange geschiedenis van onderhandelingen om Pyongyang af te houden van zijn kernwapenprogramma. Een onder president Clinton bereikt akkoord bezweek in 2002, het jaar dat president Bush het land indeelde bij de 'As van het Kwaad'. Pyongyang trok zich terug uit het Non-proliferatieverdrag en voerde sindsdien vijf nucleaire tests uit en testte talloze raketten. De in 2003 hervatte pogingen om in gesprekken tussen zes betrokken landen (inclusief China, Rusland, Japan en Zuid-Korea) het programma te bevriezen of vertragen, verzandden in 2009.

Dus wat te doen? De gevolgen van militaire actie zullen 'tragisch zijn op een ongelofelijke schaal', waarschuwde de Amerikaanse minister van Defensie Mattis onlangs. Zo kan de Noord-Koreaanse artillerie Seoul in de as leggen. Noord-Korea is nu een illegale maar gevestigde kernmacht - en kernwapens zijn de ultieme waarborg voor het voortbestaan van Kims bewind. Niet onderhandelbaar, dus.

De echte keus is tussen praten en verscherpte sancties. Amerikanen die onlangs in Zweden informele gesprekken voerden met Noord-Koreanen (samen met andere landen) ontmoetten een zelfverzekerd team uit Pyongyang. Economische en diplomatieke 'wortels' werden van tafel geveegd onder verwijzingen naar het lot van Kadhafi en Saddam Hoessein. De boodschap: accepteer ons als kernwapenstaat, dan kunnen we praten over een vredesregeling.

De onberekenbaarheid van Kims bewind maakt het des te gevaarlijker - als potentieel doorgeefluik van nucleaire wapen- en rakettechnologie en als kernwapenmacht. Er zit weinig anders op dan ten minste het diplomatieke contact te herstellen en de ontwikkeling van raketdefensiesystemen te stimuleren. Dit alles indachtig Thucydides: 'Van alle manifestaties van macht, maakt zelfbeheersing het meeste indruk.' Dat past zelfs in een tweet.

Kim Yong-un is blij met de succesvolle lancering. Beeld afp

Lees meer over Noord-Korea

VS in vizier
Onderzeebootraketten, langeafstandsraketten en kernraketten, Kim Yong-un wil ze allemaal. De vraag is niet of, maar wanneer Noord-Korea Los Angeles met een raket kan treffen.

Relatie verder onder druk
De lancering van een raket tart Washington en Zuid-Korea. Hoever is Noord-Korea met de ontwikkeling van een intercontinentale raket met kernkop?

Interessante strategie: doen alsof je een dwaas bent
'Sommige mensen denken dat Kim Jong-un gek is, maar dat klopt niet. Hij doet alsof hij gek', zei een Noord-Koreaanse diplomaat. Esther Gerritsen vermoedt dat de leider bekend is met de speltheorie. (+)

Overloper uit Pyongyang
Een Noord-Koreaanse topdiplomaat die overloopt naar Zuid-Korea, dat gebeurt zelden. Thae Yong-ho deed het en wil nu bijdragen aan de val van dictator Kim Jong-un. (+)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden