Noord-Korea roept zichzelf uit tot 'complete kernmacht' na nieuwe rakettest

Noord-Korea heeft voor de derde keer dit jaar met succes een intercontinentale ballistische raket getest. Hiermee is het land naar eigen zeggen 'een complete kernmacht' geworden die het volledige grondgebied van de VS kan raken.

Een ongedateerde foto van Kim Jung-un, uitgevaardigd door de Noord-Koreaanse staatsmedia. Beeld null
Een ongedateerde foto van Kim Jung-un, uitgevaardigd door de Noord-Koreaanse staatsmedia.

Volgens het staatspersbureau KCNA verklaarde de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un na de lancering trots dat 'met de vervolmaking van de nucleaire kracht van de staat eindelijk onze grote historische opdracht is volbracht'.

De 'Hwasong-15', een nieuw type, werd dinsdagnacht rond 03.00 uur plaatselijke tijd afgevuurd. De raket haalde een hoogte van ongeveer 4500 kilometer en landde na een vlucht van zo'n 50 minuten in de Japanse Zee. Het projectiel legde een afstand van ruim 900 kilometer af. Met name de hoogte die het projectiel bereikte is opvallend. Volgens de Amerikaanse defensieminister Mattis vloog de raket 'hoger dan elk eerder schot dat ze hebben gelost'. De hoogte is mede bepalend voor het potentiële bereik van de raket.

Veel experts twijfelen aan de claim van Noord-Korea dat het met zijn nucleaire arsenaal overal op Amerikaanse grondgebied zou kunnen toeslaan. Zeker is wel dat het regime van Kim Jong-un in korte tijd grote stappen heeft gemaakt met zijn wapenprogramma. Volgens David Wright, een wetenschapper verbonden aan het Amerikaanse Union of Concerned Scientists, presteerde de Hwasong-15 beter dan zijn twee voorgangers die in juli werden afgevuurd. De raket zou een potentieel bereik hebben van bijna 13duizend kilometer, voldoende om elke Amerikaanse stad te treffen.

De lancering is een nieuw affront aan het adres van de Amerikaanse president Trump, die met 'maximale druk' het Noord-Koreaanse regime wil dwingen zijn nucleaire wapenprogramma op te geven. Vorige week nog liet Trump het regime plaatsen op de lijst van staten die terrorisme ondersteunen, hetgeen nieuwe sancties mogelijk maakt. Trump reageerde dinsdag kort op de lancering. 'We gaan dit regelen', zei hij. Later belde hij met de Japanse premier Abe en de Zuid-Koreaanse president Moon. In een verklaring noemden Moon en Trump de lancering 'roekeloos'. 'De afwijzing van dialoog door Noord-Korea is een serieuze bedreiging voor onze legers.'

De Japanse premier Abe kondigde aan een spoedberaad aan te vragen bij de VN-Veiligheidsraad. Dat overleg staat inmiddels gepland voor woensdag.

'Rocket man'

De lancering maakt voorlopig een einde aan de hoop dat Noord-Korea mogelijk bereid zou zijn tot onderhandelingen, gezien de rakettestpauze die het land de voorbije weken in acht nam. De laatste rakettest dateerde van 15 september. Veel analisten hadden er al op gewezen dat Noord-Korea iedere herfst een pauze inlast, mede omdat dan legercapaciteit nodig is om het land op de strenge winter voor te bereiden.

De nucleaire bedrijvigheid bracht Noord-Korea deze nazomer op ramkoers met de internationale gemeenschap en in het bijzonder met de VS, Zuid-Korea en Japan.

De waarschuwingen van Trump logen er toen niet om. Ten overstaan van de Verenigde Naties dreigde hij met de 'totale vernietiging' van Noord-Korea als diens raketlanceringen de VS noopten tot verdediging van bondgenoten of zichzelf. De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un doopte hij tot 'Rocket man' (raketman) die op 'een zelfmoordmissie' is.

Na de zesde nucleaire test van Noord-Korea, begin september, stelde de VN-Veiligheidsraad opnieuw zware sancties in tegen Pyongyang. Zo mag Noord-Korea minder brandstof invoeren. De hoop is dat dit de ontwikkeling van het wapenprogramma vertraagt en het regime verder onder druk zet. Noord-Korea ziet de sancties als onrechtmatig en heeft gezworen nooit zijn nucleaire programma op te geven.

De Amerikaanse senator Lindsey Graham, die eerder al zinspeelde op een nieuw gewapend conflict op het Koreaanse schiereiland, zei dinsdag dat 'als dit zo doorgaat, het oorlog wordt'. 'Als we een oorlog nodig hebben om dit te stoppen, dan doen we dat.'

De Zuid-Koreaanse president Moon benadrukte juist 'dat we moeten voorkomen dat de VS met het idee gaan spelen van een preventieve oorlog'.

De hoogste Amerikaanse militair die verantwoordelijk is voor de inzet van kernwapens, John Hyten, zal een bevel van president Donald Trump niet zomaar uitvoeren. 'De president kan niet op eigen houtje op een knop drukken en raketten de lucht in sturen.'

In een reeks tweets heeft de Amerikaanse president Donald Trump begin november benadrukt hoe belangrijk hij de vriendschappelijke band vindt met welke wereldleider dan ook. 'Ik probeer zo hard vrienden te worden met Kim Jong-un.'

Begin november vond er een vierdaags machtsvertoon van de VS plaats. De VS zetten drie vliegdekschepen, een uitzonderlijk grote militaire macht, in om Noord-Korea te waarschuwen.

'Seniele vent' Trump versus 'Rocket Man' Kim: moeten we ons zorgen maken om atoomretoriek? Volgens Bert Lanting is deze woordenstrijd gevaarlijker dan de retoriek tijdens de Koude Oorlog.

Op 15 september vloog er voor de tweede keer een middellangeafstandsraket over Japan. De raket legde een afstand af van zo'n 3.700 kilometer.

Eind augustus heeft Noord-Korea een ballistische raket afgevuurd. Niet voor het eerst, maar deze actie is opvallend omdat Noord-Korea testraketten doorgaans niet over buitenlands grondgebied stuurt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden