Noord-Korea probeert onrust in te dammen

Economische maatregelen leiden tot voedseltekorten en explosief stijgende prijzen...

Van onze buitenlandredactie

amsterdam Onder druk van groeiende onrust in het land heeft het communistische Noord-Korea enkele maatregelen versoepeld die waren bedoeld om zijn ouderwetse planeconomie nieuw leven in te blazen ten koste van het particulier initiatief.

Volgens berichten in Zuid-Koreaanse media zijn de afgelopen dagen honderden staatsmarkten heropend, die waren gesloten na een drastische revaluatie van de nationale munt. Rijst en andere voedselproducten worden weer ‘vrij’ verhandeld. Ook zou minder streng worden gecontroleerd op zwarte handel.

De ontevredenheid onder de verarmde bevolking is de afgelopen twee maanden hoog opgelopen als gevolg van een reeks verstrekkende economische ingrepen. De dictaten, waarmee alle particuliere handel moest worden uitgeschakeld, leidden tot voedseltekorten, exploderende prijzen en het verdampen van spaargeld. Burgers staan uren in de rij voor voedsel, ongelukkigen komen om van de honger. Op diverse plaatsen braken rellen uit.

Eind november gaf het bewind van Kim Jong-il opdracht tot een herwaardering van de Noord-Koreaanse munt (won), de sluiting van particuliere markten en een verbod op buitenlandse valuta.

De Noord-Koreanen kregen een week om hun biljetten in te wisselen, tegen een koers van 100 op 1. Elk gezin mocht maximaal 100 duizend oude won inruilen voor duizend nieuwe won – zo’n 25 euro. Hogere bedragen konden niet worden ingewisseld, met als gevolg dat veel spaargeld in één klap was verdampt.

Doel was het aanpakken van handelaren die buiten de centraal geleide economie zaken deden. Door een strengere controle op zwarte handel kwam de toevoer van veel goederen vrijwel stil te liggen. Wat nog te koop is, komt vooral in handen van ambtenaren, fabrieksarbeiders en militairen die uitbetaald krijgen in de nieuwe munt. Die hebben daardoor ineens veel meer te besteden, en drijven de prijzen op.

De operatie zorgde voor paniek onder de bevolking, die eerst wanhopig probeerde zoveel mogelijk geld in goederen om te zetten en daarna de waardeloos geworden biljetten demonstratief rondstrooide. Boze consumenten vielen veiligheidsagenten aan die patrouilleerden op marktpleinen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden