Nieuws

Noord-Korea: nog eens 21 mensen ‘met koorts’ overleden

Noord-Korea heeft zaterdag melding gemaakt van 21 mensen die zijn overleden ‘terwijl ze koorts hadden’. Nog eens 280.810 mensen met symptomen worden op dit moment behandeld, meldt staatspersbureau KCNA. In de afgelopen 24 uur werd bij 174.440 mensen koorts vastgesteld.

Redactie
Vrijwilligers nemen de temperatuur op bij Noord-Koreanen in de hoofdstad Pyongyang tijdens een antiviruscampagne. Beeld vrijgegeven door het staatspersbureau KCNA op 4 maart 2020. Beeld via REUTERS
Vrijwilligers nemen de temperatuur op bij Noord-Koreanen in de hoofdstad Pyongyang tijdens een antiviruscampagne. Beeld vrijgegeven door het staatspersbureau KCNA op 4 maart 2020.Beeld via REUTERS

Noord-Korea maakte donderdag voor het eerst officieel melding van een besmetting met het coronavirus. Een dag later werd de eerste dode als gevolg van het virus gemeld. Van vijf andere mensen die met koorts overleden wordt de doodsoorzaak nog onderzocht. Dat aantal loopt nu vermoedelijk op.

Volgens KCNA gaat sinds eind april ‘een mysterieuze koorts’ rond in het land. Honderdduizenden mensen zouden besmet zijn, waarvan een deel inmiddels is genezen. Of mensen ook positief testten op corona is niet bekend. Volgens experts ontbreekt in Noord-Korea de capaciteit om op grote schaal te testen.

Staatsmedia melden dat veel van de sterfgevallen het gevolg zijn van nalatigheid. Zo zouden patiënten door een tekort aan kennis over wetenschappelijke behandelmethoden een overdosis aan medicijnen hebben gekregen.

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un noemde de uitbraak zaterdag ‘een grote ramp’ en ‘de grootste plaag waar ons land sinds zijn oprichting mee is geconfronteerd’. Donderdag kondigde Kim al een nationale lockdown af.

Twijfels over virus

Noord-Korea heeft twee jaar lang volgehouden dat niemand in het land het virus had opgelopen. Die bewering wordt alom betwijfeld. Zo ontsloeg Kim Jong-un een jaar geleden verschillende hoge functionarissen omdat ze het regeringsbeleid tegen corona niet goed zouden hebben uitgevoerd. Zo hadden ze ‘een grote crisis’ veroorzaakt, aldus de leider, die verder niet in details trad.

Noord-Korea deelt ook een grens van bijna 1500 kilometer met China, die lang niet overal goed bewaakt is. Onder meer in de Chinese grensstad Dandong is het aantal besmettingen de afgelopen weken hard opgelopen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden