Noord-Korea niet veroordeeld door Veiligheidsraad

De lancering van een langeafstandsraket door Noord-Korea blijft zonder gevolgen. De Veiligheidsraad is het niet eens geworden over een veroordeling van Pyongyang.

AP

De lancering van een langeafstandsraket door Noord-Korea, zondag, blijft vooralsnog zonder gevolgen. De VN-Veiligheidsraad is het niet eens geworden over een veroordeling van Pyongyang.

Tijdens een spoedzitting van de Veiligheidsraad spraken de permanente leden China en Rusland hun veto tegen zo'n waarschuwing uit. Ook Libië en Vietnam stemden tegen. Japan had om de spoedzitting gevraagd, omdat de raket van Noord-Korea door het Japanse luchtruim was gevlogen.

Het is Noord-Korea door de Verenigde Naties verboden om proeven uit te voeren met ballistische raketten, maar Pyongyang beweert dat met de lancering van zondag een satelliet in een baan om de aarde is gebracht. De VS, Japan en Zuid-Korea menen dat Noord-Korea een langeafstandsraket wilde testen en hebben de lancering scherp veroordeeld.

Iran verdedigde maandag de lancering door Noord-Korea en zei dat ieder land er recht op had ruimtevaarttechnologie te ontwikkelen. Iran wordt er door de VS en veel bondgenoten van verdacht Noord-Korea te hebben geholpen bij het ontwikkelen van langeafstandsraketten.

Teheran, dat zelf een moeilijke relatie onderhoudt met de internationale gemeenschap vanwege het Iraanse en raket- en atoomprogramma, ontkent Noord-Korea te hebben bijgestaan.

Volgens de VS mislukte de lancering zondag. De eerste trap van de raket viel in zee tussen Korea en Japan en de tweede trap viel inclusief lading in de Stille Oceaan. "Er is geen voorwerp in een baan om de aarde gekomen", liet het Amerikaanse leger weten.

Noord-Korea beweerde dat wel degelijk een kunstmaan in een baan om de aarde was gebracht, die onder neer melodieën van liederen over de stichter van de democratische volksrepubliek Kim Il Sung en diens zoon en huidige leider Kim Jong Il zou uitzenden.

De beweringen van het Amerikaanse leger ten spijt zeiden verschillende defensie-experts maandag dat de lancering voor Noord-Korea toch in ieder geval een gedeeltelijk succes was. Want hoewel de tweede trap van de raket slechts 3200 kilometer van de lanceerinstallatie in de oceaan viel, is dat toch aanzienlijk beter dan bij de vorige lancering van betekenis, in 1998.

De Noord-Koreaanse raket kwam zondag in ieder geval tot ongeveer halverwege de afstand naar Alsaka, aan de uiterste westkust van de VS.

'Militair en politiek gezien is het geen mislukking', zei Kim Tae-woo, analist bij een Zuid-Koreaans defensie-instituut. 'Noord-Korea heeft laten zien het bereik enorm te hebben uitgebreid. Noord-Korea speelt een spel waarin het probeert de VS te manipuleren door het binnen bereik te krijgen.' Volgens de analist probeert Noord-Korea daarmee de druk op de VS op te voeren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden