Nieuws

Noord-Korea lanceert ballistische raket vanaf onderzeeboot, VN-veiligheidsraad belegt spoedzitting

Noord-Korea heeft dinsdag opnieuw een ballistische raket afgevuurd. Het projectiel belandde in zee. De lancering, oorspronkelijk gemeld door Zuid-Korea, werd woensdag bevestigd door de Noord-Koreaanse staatsomroep KCNA.

De raketlancering, gezien tijdens een nieuwsuitzending in Zuid-Korea. Beeld AP
De raketlancering, gezien tijdens een nieuwsuitzending in Zuid-Korea.Beeld AP

De landering werd verricht vanuit een onderzeeboot, aldus de staatsomroep. Een geslaagde lancering vanaf een duikboot betekent dat Noord-Korea in staat is om op meer plaatsen in de wereld doelen te bestoken. Tevens wordt het lastiger voor strijdkrachten van andere landen om het Noord-Koreaanse arsenaal uit te schakelen.

De lancering is aanleiding voor de Veiligheidsraad van de VN om woensdagmiddag (lokale tijd) in New York bijeen te komen, berichtte persbureau AFP. De Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk hebben om de spoedzitting verzocht, die achter gesloten deuren zal plaatsvinden. Het Witte Huis riep Pyongyang op te stoppen met verdere ‘provocaties'.

Noord-Korea werkt al jaren aan ballistische raketten die onder water afgevuurd kunnen worden. Het land voerde in 2016 en 2019 ook al dergelijke wapentesten uit. Toen waren de projectielen volgens analisten vermoedelijk niet afgeschoten door onderzeeboten, maar door een speciale lanceerinstallatie die zich onder water bevond.

VN-resoluties verbieden de zelfverklaarde kernmacht Noord-Korea ballistische raketten te testen, maar het land trekt zich daar weinig van aan. De Japanse premier Fumio Kishida noemde het ‘spijtig’ dat het land doorgaat met rakettesten. Ook buurland Zuid-Korea reageerde verontrust. ‘Actie moet worden ondernomen om te voorkomen dat Noord-Korea zijn nucleaire en rakettechnologie verder ontwikkelt', aldus minister van Buitenlandse Zaken Chung Eui-jong.

Internationale onrust

Het regime van leider Kim Jong-un zorgt al jaren voor internationale onrust door te werken aan geavanceerde wapens. De vorige Amerikaanse president Donald Trump probeerde te onderhandelen met Kim en had zelfs een aantal ontmoetingen met hem, maar dat leidde niet tot een doorbraak. Het regime van Kim wil af van zware internationale sancties waar het onder gebukt gaat. Onder meer de VS wil dat het land zijn kernwapens opgeeft, maar daar wil Kim niets van weten.

De afgelopen weken heeft Noord-Korea diverse raketten afgevuurd, ondanks dat Noord-Korea en Zuid-Korea afgelopen maand hun rechtstreekse communicatielijnen hebben hersteld. Seoul sprak eerder deze maand de hoop uit dat de inter-Koreaanse dialoog opnieuw opgestart kan worden.

De onderzeebootraket die dinsdag werd getest zou een nieuwe, meer geavanceerde raket zijn. Volgens Noord-Korea is de nieuwe raket mobieler. Op de beelden die Pyongyang vrijgaf, is een kleinere raket te zien dan de onderzeebootraket die Noord-Korea tot nu toe testte. Een kleinere raket biedt de marine de mogelijkheid om een onderzeeboot te voorzien van een groter arsenaal. De nieuwe raket kan een gevaar vormen voor met name de VS, zeker als Pyongyang erin slaagt om het te voorzien van een kernkop.

Noord-Korea beschikt al over een langeafstandsraket , de Hwasong-15, waarmee het de VS kan bereiken. Het leger is ook bezig met andere geavanceerde wapens, zoals kruisraketten. Pyongyang claimde vorige maand zelfs een test te hebben uitgevoerd met een hypersonische raket, de Hwasong-8. Dit is een nieuw razendsnel wapen waaraan tot nu toe alleen de VS, Rusland en China werkten. Hypersonische wapens vliegen met een snelheid van zo’n zesduizend kilometer per uur op hun doelwit af.

null Beeld
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden