Noord-Korea laat Amerikanen toe tot ondergrondse installaties

De Verenigde Staten mogen een ondergrondse installatie in Noord-Korea bezichtigen om zich ervan te overtuigen dat daar geen nucleaire activiteiten worden ontplooid....

Reuters en AP

Volgens het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken zal het eerste bezoek aan de Noord-Koreaanse installatie in mei plaatsvinden. Een jaar later zullen de Amerikanen de installatie opnieuw bezoeken.

De ondergrondse installatie in Kumchang-ri was ontdekt op Amerikaanse satellietfoto's. De installaties waren zo omvangrijk, dat bij de Amerikanen de verdenking postvatte dat Noord-Korea bezig was een geheim nucleair project op te zetten. De bezorgdheid daarover werd nog groter toen Noord-Korea vorig jaar augustus ineens een drietrapsraket afvuurde, die over Japan heen vloog alvorens in de Grote Oceaan te belanden.

Noord-Korea heeft steeds ontkend dat het in Kumchang-ri aan een nucleair project werkte. Maar dit twistpunt bracht een akkoord uit 1994 in gevaar, waarbij Noord-Korea had beloofd zijn oude kerncentrales buiten gebruik te stellen. De Verenigde Staten en Zuid-Korea hadden dat afgedwongen, uit angst dat Noord-Korea ze kon gebruiken voor de productie van kernwapens. In ruil daarvoor leveren de VS olie waarmee Noord-Korea in zijn energiebehoefte kan voorzien.

De Noord-Koreaanse onderminister van Buitenlandse Zaken Kim Gy Gwan toonde zich gisteren 'heel gelukkig' met het akkoord . Het aardappelproject is uiterst welkom, want in Noord-Korea heerst al drie jaar hongersnood - vooral als gevolg van watersnoden, afgewisseld met extreme droogte. Volgens Amerikaanse Congresleden die het land hebben bezocht zijn tegen de 2 miljoen van de 23 miljoen Noord-Koreanen gestorven van de honger en zijn tweederde van de kinderen van onder de zeven ondervoed.

Volgens de Zuid-Koreaanse media heeft Washington Noord-Korea bovendien 600.000 ton extra voedselhulp toegezegd in ruil voor de bezoekjes aan Kumchang-ri.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden