Noord-Korea heeft meer kernwapens

Noord-Korea heeft zijn voorraad kernwapens uitgebreid om een Amerikaanse aanval af te schrikken. Dat meldt het Noord-Koreaanse staatspersbureau, KCNA.

Van onze buitenlandredactie

Op zijn Engelstalige website ventileert KCNA de verontwaardiging van het bewind in Pyongyang over de militaire oefeningen die de Amerikanen en Zuid-Koreanen sinds zaterdag in Zuid-Korea houden. 'De geplande exercities zijn een uiterst gevaarlijke oefening in nucleaire oorlogvoering voor een preventieve aanval op de Democratische Volksrepubliek Korea', aldus het staatspersbureau.

'De werkelijkheid bewijst dat het zeer juist is dat de Democratische Volksrepubliek Korea ervoor heeft gekozen zijn nucleaire arsenaal aan zelfverdedigingswapens te versterken teneinde de vrede van het land en het lot van de natie te beschermen tegen de agressieve bewegingen van de VS', concludeert het persbureau.

De Verenigde Staten en de naaste buurlanden van Noord-Korea (Zuid-Korea en Japan) proberen al jaren het bewind in Pyongyang ertoe te bewegen af te zien van het bezit van kernwapens. Olieleveranties en voedselhulp hebben echter niets uitgehaald. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Condoleezza Rice, maakte maandag duidelijk dat de Amerikanen nu op hardere maatregelen zinnen.

'Als Noord-Korea weigert mee te werken, dan moeten we natuurlijk naar andere opties kijken', zei Rice tijdens een bezoek aan China, de machtigste bondgenoot van Noord-Korea. 'Iedereen is zich er duidelijk van bewust dat er andere opties bestaan in het internationale bestel.' Welke opties dat zijn maakte Rice niet duidelijk. Aangenomen wordt dat zij erover denkt de Veiligheidsraad te vragen economische sancties in te stellen tegen Noord-Korea.

President Bush heeft een militaire aanval op Noord-Korea nooit willen uitsluiten, al hebben Rice en andere ministers herhaaldelijk verzekerd dat daar geen plannen voor bestaan.

Volgens de Washington Post heeft de regering-Bush haar bondgenoten in Azië ten onrechte verteld dat Noord-Korea nucleair materiaal heeft geleverd aan Libië. Volgens de Post had Noord-Korea uranium-hexafluoride (dat kan worden verrijkt tot kernbommateriaal) geleverd aan Pakistan. En het was Pakistan, een bondgenoot van de VS, dat het spul doorverkocht aan Libië.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden