'Noord-Korea eiste voedsel en geld voor top met Zuid-Korea'

Noord-Korea heeft in 2009 10 miljard dollar (8,8 miljard euro) aan contant geld en een half miljoen ton voedsel geëist als voorwaarde voor een top met Zuid-Korea. Dat schrijft de toenmalige Zuid-Koreaanse president Lee Myung-bak in een boek dat volgende week wordt gepubliceerd. Hij wees de eisen van de hand, waardoor het topoverleg met de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-il niet tot stand kwam.

Kim Jong Il in 2010. Beeld ap
Kim Jong Il in 2010.Beeld ap

Een voorganger van Lee, Kim Dae-jung, kwam in 2000 de Noord-Koreanen wel tegemoet. Hij sprak in 2000 met Kim Jong-il en kreeg veel waardering voor zijn poging de banden met het stalinistische bewind in Pyongyang te verbeteren. Die lof werd later getemperd door de onthulling dat Zuid-Korea 500 miljoen naar Noord-Korea had doorgesluisd om de ontmoeting tussen beide leiders mogelijk te maken.

Kunstmest

Volgens Lee eisten de Noord-Koreanen behalve het bedrag van 10 miljard dollar 400.000 ton rijst en 100.000 ton graan. Ook zou er 300.000 ton kunstmest naar het noordelijke buurland moeten worden vervoerd. De Noord-Koreanen zouden het geld willen gebruiken voor de oprichting van een bank. Als de top was doorgegaan, was het de derde met Kim Jong-il geweest. President Roh Moo-hyun, de opvolger van Kim Dae-jung, sprak de Noord-Koreaanse leider in 2007.

Noord- en Zuid-Korea voerden in het begin van de jaren vijftig een bloedige oorlog tegen elkaar. Daaraan kwam in 1953 met een wapenstilstand een einde. Beide landen hebben echter nooit officieel vrede met elkaar gesloten.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden