Noord-Korea: een bron van bizarre verhalen, maar wat is er van waar?

Het compleet gesloten karakter van Noord-Korea leidt vooral op internet tot wilde verhalen die niet of nauwelijks te controleren zijn. Gisteren ging het vooral over het 'nieuws' dat alle Noord-Koreaanse mannelijke studenten verplicht zouden worden hetzelfde kapsel te nemen als de Grote Leider Kim Jong-un. Maar er zijn veel meer bizarre berichten over Noord-Korea.

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un Beeld ap

Het nieuws over de kapsels was afkomstig van anonieme bronnen van Radio Free Asia, dat in Washington D.C. is gestationeerd. Het werd overgenomen door onder meer de BBC en Time Magazine, en al snel hadden veel websites, waaronder ook die van de Volksrkant, er een bericht over. Vaak met de annotatie dat het waarheidsgehalte niet te controleren is.

Massaal kappersbezoek
Persbureau AP schrijft vandaag op basis van 'recente bezoekers van Noord-Korea' dat er op straat nog niets van enig massaal kappersbezoek te merken is. Ook in de hoofdstad Pyongyang lopen de studenten nog gewoon met verschillende haardossen rond, aldus een AP-correspondent ter plaatse. Een Noord-Koreaan die in China woont gaf al aan dat het kapsel niet erg populair is omdat het lijkt op 'de haardracht van Chinese smokkelaars'. Is het bericht onzin? Of klopt het wel en moet de wet alleen nog in werking treden? Het is niet te controleren.

Verhalen over Noord-Koreaanse kapsels doen al jaren de ronde. Er zou in Noord-Korea sprake zijn van een modepolitie die zich ook ontfermt over het haar van de burgers. Er zouden 18 stijlen voor vrouwen en 10 stijlen voor mannen zijn om uit te kiezen. De borden bij de kapperszaken zouden alleen de haarstijlen weergeven die door de overheid goedgekeurd zijn.

Volgens anderen gaat het om een overheidscampagne met de naam 'Laat ons ons haar knippen in overeenstemming met de Socialistische levensstijl', die zich richt tegen 'het kapitalistische kapsel'. Lang haar, daar zou de Grote Leider sowieso niet van houden.

Beeld afp

Andere verhalen
Het kapselnieuws is slechts een van de vele bizarre verhalen die rondgaan over Noord-Korea. Begin dit jaar was in het nieuws dat Kim Jong-un zijn oom Yang Song-thaek door honden zou hebben laten verscheuren terwijl hij zelf toekeek. De oom zou zich schuldig hebben gemaakt aan verraad. Het nieuws kwam van de Hongkongse krant Wen Wei Po, die een paar dagen later liet weten dat het waarschijnlijk toch een gerucht was en dat Yang Song-thaek waarschijnlijk is doodgeschoten. De Wen Wei Po is volgens een studie van de Chinese University een van de meest onbetrouwbare kranten, maar toch namen veel westerse media het verhaal over.

Ook tegenover zijn ex-vriendin, zangeres Hyon Song-wol, zou Kim Jong-un niet al te vriendelijk zijn geweest. In augustus vorig jaar werd zij samen met twaalf andere Noord-Koreaanse leden van een zang- en dansgroep geëxecuteerd vanwege het overtreden van de Noord-Koreaanse pornowetten. In China dook een video op waarop Hyon Song-wol haar been in de lucht gooit en haar ondergoed te zien is. Zou het onschuldige danspasje haar ondergang hebben betekend?

Toen Kim Jong-un in juli 2012 werd vergezeld door een vrouw tijdens een Mickey Mouse-voorstelling en tijdens een herdenkingsdienst voor hun opa Kim Il-sung sloeg de geruchtenmachine ook op hol. Was deze vrouw in het zwarte jurkje zijn vroegere vriendin Hyon Song-wol, de voormalige popzangeres die zijn vader afkeurde en die inmiddels dus geëxecuteerd is? Het bleek later om zijn zus te gaan, die nu 26 of 27 jaar oud is.

En dan zijn er nog de verhalen rond het gigantische ski-resort, het grote prestigeproject van Noord-Korea. Het mag duidelijk zijn: een gesloten land vol censuur levert een hoop bizarre verhalen op. Maar in hoeverre ze ook echt kloppen, zullen we misschien wel nooit te weten komen.

Het prestigieuze nieuwe ski-resort van Noord-Korea. Beeld epa
Beeld epa
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.