Nieuws

Noord-Korea dreigt proeven met kernwapens en intercontinentale raketten opnieuw op te starten

Noord-Korea dreigt niet nader omschreven ‘tijdelijk opgeschorte activiteiten’ opnieuw op te starten. Deze mededeling van het Noord-Koreaanse Politburo, donderdagochtend plaatselijke tijd bekendgemaakt door staatspersbureau KCNA, heeft waarschijnlijk betrekking op het moratorium voor kernproeven en intercontinentale raketten dat sinds 2017 van kracht is.

Marije Vlaskamp
Een foto die is vrijgegeven door de Noord-Koreaanse Staatsomroep KCNA zou een test van een tactisch geleide raket tonen. Beeld EPA
Een foto die is vrijgegeven door de Noord-Koreaanse Staatsomroep KCNA zou een test van een tactisch geleide raket tonen.Beeld EPA

Na een serie van proeven met kernwapens en intercontinentale ballistische raketten besloot Kim Jong-un in 2017 die testen uit eigen beweging stop te zetten om tot onderhandelingen met de Verenigde Staten te komen. Met veel uiterlijk vertoon werden voor het oog van de internationale pers, die slecht zelden welkom is in Noord-Korea, zelfs enkele faciliteiten van het kernwapenprogramma opgeblazen.

Nadat de tweede ontmoeting tussen Kim en de Amerikaanse president Donald Trump februari 2019 in de Vietnamese hoofdstad Hanoi mislukte omdat de VS weigerde Noord-Korea tegemoet te komen met het opheffen van Amerikaanse sancties tot Kim een begin maakte met de ontmanteling van zijn kernwapenprogramma, zijn er echter geen besprekingen meer gevoerd tussen Washington en Pyongyang.

Felle retoriek

Noord-Korea heeft inmiddels al wel weer testen gedaan met raketten voor de korte afstand, en bovendien recent twee keer een proef gedaan met een nieuw hypersonisch raketwapen. De huidige Amerikaanse president Joe Biden besteedt echter nauwelijks aandacht aan Noord-Korea, op het opleggen van een aantal nieuwe sancties vorige week na. De Noord-Koreaanse retoriek tegen Washington wordt dan ook met de week feller.

‘Het vijandige beleid en de militaire dreiging van de Verenigde Staten hebben een grens van gevaar bereikt die niet langer over het hoofd kan worden gezien, ondanks onze oprechte pogingen om het algemene getij van vermindering van de spanning te handhaven,’ aldus KCNA.

De kans dat Washington en Pyongyang nog met elkaar gaan praten lijkt na deze verklaring zeer gering, ook al omdat het Politburo woensdag in het licht van ‘het vijandige Amerikaanse beleid heeft bevolen tot heroverweging van alle ‘maatregelen om vertrouwen op te bouwen’. Op welke maatregelen Pyongyang precies doelt, is onduidelijk. In 2017 leefde in Washington het idee de mogelijkheden voor Amerikaanse hulporganisaties te verruimen om naar Noord-Korea te reizen voor humanitaire projecten, maar of het ooit zover gekomen is, is twijfelachtig.

Wie wel druk bezig is met ‘maatregelen om vertrouwen op te bouwen’ is de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in, die hoopt zijn termijn te bekronen met een formeel einde van de Korea-oorlog. Pyongyang heeft al eerder te kennen gegeven dat Moons ‘moedige poging’ niet op het juiste moment komt, maar een regelrechte afwijzing van alle toenaderingspogingen van Zuid-Korea zou een gevoelige slag voor Moons vredespolitiek zijn.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden