Update

Noord-Korea dreigt met aanval op eiland Guam na uitbarsting Trump

De VS en Japan vrezen dat Noord-Korea erin is geslaagd een kernkop te ontwikkelen die klein genoeg is om op intercontinentale raketten te plaatsen. Dat zou een mijlpaal zijn in het nucleaire bewapeningsprogramma van dictator Kim Jong-un.

De Noord-Koreaanse-leider Kim Jong Un tijdens een nucleaire test eerder dit jaar. Beeld reuters

De Amerikaanse president Trump sprak dinsdag vanaf zijn vakantieverblijf dreigende taal aan het adres van de Noord-Koreanen. Het land zal volgens hem worden geconfronteerd met 'vuur en woede zoals de wereld nog niet eerder zag' als de dreiging aanhoudt.

Noord-Korea waarschuwde vervolgens voor een 'totale oorlog waarin alle vijanden zullen worden uitgeroeid', mochten de VS besluiten tot een preventieve aanval op het land. Ook het Amerikaanse vasteland zal in dat geval worden getroffen, aldus een verklaring in de staatsmedia.

'Aanval op Guam'

Het Noord-Koreaanse persbureau KCNA meldde dat het leger 'een operationeel plan onderzoekt' om het gebied rond Guam te treffen. 'Het plan bevat aanvallen op het gebied rondom Guam met gebruik van de middellangeafstandsraket Hwasong-12', stelt de woordvoerder van het Noord-Koreaanse leger in een verklaring aan KCNA.

Guam, gelegen in de Grote Oceaan in de regio Micronesië, is een afzonderlijk, niet onafhankelijk territorium van de VS. Het is het zuidelijkste en grootste eiland van de eilandengroep de Marianen. Op Guam hebben de VS een belangrijke marine- en luchtmachtbasis, Andersen Air Force Base. Op Guam wonen dan ook duizenden Amerikaanse militairen met hun families.

De afgevaardigde van Guam voor het Amerikaanse Congres, Madeleine Bordallo, riep president Donald Trump op om 'krachtige leiderschap' te tonen.' Guam blijft veilig en ik heb vertrouwen in het Amerikaanse leger om ons eiland en onze bondgenoten in de regio te beschermen', aldus Bordallo in een verklaring.

The Washington Post
wist de hand te leggen op een recent rapport van Amerikaanse inlichtingen- en veiligheidsdiensten waarin staat dat Noord-Korea kernwapens heeft geproduceerd voor raketten die de VS kunnen bereiken. Het land zou beschikken over zestig kernkoppen - volgens nucleaire experts een verrassend hoog aantal.

De entree van de Anderson Air Force Base op Guam, een belangrijke marine- en luchtmachtbasis van de VS. Beeld ap

Het Japanse ministerie van Defensie meldde dinsdag dat Noord-Korea waarschijnlijk nucleaire wapens zodanig wist te verkleinen dat raketten ermee uitgerust kunnen worden. Noord-Koreaanse raketten voor de middellange afstand kunnen Japan - inclusief Amerikaanse militaire bases - bereiken.

De Amerikaanse en Japanse bevindingen verhogen de druk op president Donald Trump, die volgens zijn medewerkers 'alle opties', waaronder preventief militair ingrijpen, in ogenschouw neemt. Trumps nationale veiligheidsadviseur H.R Mcmaster zei afgelopen weekeinde nog dat het voor de president 'onduldbaar' is dat Noord-Koreaanse raketten met kernladingen een bedreiging vormen voor de VS. Ook in Japan gaan stemmen op om Noord-Koreaanse militaire installaties aan te vallen.

Tests

Noord-Korea heeft het afgelopen decennium vijf nucleaire tests uitgevoerd, en bij wijze van proef tientallen raketten gelanceerd. De lancering van twee intercontinentale raketten in de afgelopen weken kwam het land dit weekeinde te staan op een reeks sancties, afgekondigd door de VN-Veiligheidsraad. Ook China, de belangrijkste bondgenoot van Noord-Korea, ging ermee akkoord. China, beducht voor een militaire confrontatie in de regio, pleitte na de spoedzitting van de VN voor hernieuwd diplomatiek overleg.

De Noord-Koraanse leider Kim Jong-un heeft herhaaldelijk gezegd dat zijn bewind alleen kan overleven als het beschikt over kernwapens. Tot dusverre konden internationale sancties hem niet van zijn bewapeningsprogramma af houden. Ook diplomatieke inspanningen hebben tot niets geleid. De VS hopen dat China erin slaagt de Noord-Koreanen weer aan de onderhandelingstafel te brengen, maar vooralsnog is er niets dat daarop duidt. Noord-Korea is woedend over de Chinese steun voor het jongste sanctiepakket, waarmee de export van het land zwaar wordt getroffen.

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong Un op een postzegel om de testlancering van een raket te vieren. Beeld reuters

Als de waarnemingen van de VS en Japan over de voortgang van het Noord-Koreaanse bewapeningsprogramma kloppen, logenstraffen die eerdere verwachtingen dat Pyongyang nog jaren nodig heeft om een kernmogendheid te worden. De geheimzinnigheid rondom het programma, dat grotendeels ondergronds wordt ontwikkeld, maakte het voor kernwapenexperts en inlichtingendiensten altijd moeilijk om vorderingen op waarde te schatten.

Lees meer over het nucleaire programma van Noord-Korea

Noord-Korea's nucleaire realisme
De wereld lijkt aan de rand te staan van een serieuze nucleaire crisis, met hoofdrollen voor de impulsieve Trump en de maniakaal ogende Kim Jong-un. Er moet een keuze gemaakt worden tussen praten en verscherpte sancties, vindt columnist Arnout Brouwers.

VS weten zich geen raad met Kim en zijn raketten
De zorgen over een eventuele nucleaire oorlog zijn vooral sterk in de Verenigde Staten. In New York kwam de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties bijeen.

De vraag is niet of, maar wanneer Noord-Korea Los Angeles met een raket kan treffen
Met de jongste lancering ligt Alaska in theorie al binnen het bereik van Kim Jong-un en zijn generaals. Perfectionering van de Hwasong-14, moet op termijn leiden tot bedreiging van de Amerikaanse Westkust met een trefzekere raket. Hoe erg is Pyongyangs bezit van een langeafstandsraket?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden