Noord-Korea doet VS 'historisch' voorstel

In een nieuwe poging aartsvijand Zuid-Korea buitenspel te zetten, heeft Noord-Korea voorgesteld dat Amerikaanse ondernemingen een leidende rol spelen bij het ontwerpen en bouwen van twee nieuwe kerncentrales....

REUTER

Reuter

SEOUL/BERLIJN

De Zuidkoreanen onthulden gisteren bijzonderheden over het Noordkoreaanse voorstel, dat gedaan werd tijdens onderhandelingen met de VS, die dinsdag in Berlijn werden opgeschort. De Zuidkoreaanse functionarissen zeiden dat Seoul het voorstel onder geen beding zal accepteren. Zij zien in de stap van Pyongyang een poging een wig te drijven tussen Seoul en Washington.

Volgens betrokkenen bij de onderhandelingen in Berlijn gaat Noord-Korea ermee akkoord dat Zuidkoreaanse bedrijven een marginaal aandeel hebben in het project, zoals het leveren van gebouwen en andere faciliteiten, mits de belangrijkste leverancier Amerikaans is.

Communistisch Noord-Korea krijgt op grond van een in oktober vorig jaar gesloten akkoord twee moderne licht-waterkerncentrales ter vervanging van zijn oude grafiet-centrales van Sovjet-makelij. De vervanging is bedoeld om te voorkomen dat Noord-Korea (meer) kernwapens gaat vervaardigen.

Zuid-Korea heeft aangeboden de twee licht-watercentrales te bouwen en meer dan de helft van de bouwkosten, 4,5 miljard dollar, voor zijn rekening te nemen. 'Als ons voorstel niet wordt aanvaard dan kunnen we het project niet financieren', aldus een functionaris in Seoul. De VS hebben tot dusverre het Zuidkoreaanse standpunt gesteund, maar in Seoul bestaat ongerustheid dat de Amerikaanse regering van mening verandert en met het Noordkoreaanse voorstel instemt, zo berichtte de invloedrijke krant Joongang Daily News.

Pyongyang verklaarde woensdag alleen dat het in Berlijn 'een historisch' voorstel had gedaan om het conflict over de levering van de licht-watercentrales op te lossen. Volgens het Noordkoreaanse staatspersbureau KCNA hebben de Amerikaanse onderhandelaars beloofd 'onze voorstellen te bestuderen'. Het slagen van de onderhandelingen 'hangt nu af van de oprechtheid van onze dialoogpartners'.

KCNA meldde dat de besprekingen medio april in Berlijn worden voortgezet. Amerikaanse functionarissen bevestigden dat de onderhandelingen twee dagen eerder dan verwacht zijn beëindigd voor ruggespraak in Washington.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden