Noord-Korea: CIA gaf houthakker 40.000 dollar voor aanslag met biochemisch wapen op Kim Jong-un

Een nieuw hoogtepunt in het propaganda-oeuvre van Pyongyang of een ontmaskerd moordcomplot? In een opmerkelijk gedetailleerde reconstructie berichtte het nationale persbureau van Noord-Korea vrijdag hoe de CIA samen met de Zuid-Koreaanse geheime dienst (NIS) vorige maand heeft geprobeerd de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un te doden met een 'biochemische substantie'.

Beeld afp

Volgens het Noord-Koreaanse ministerie van Staatsveiligheid is de dader een Noord-Koreaan, die in 2014 in Oost-Rusland door geheim agenten werd gerekruteerd toen hij daar werkte als gastarbeider in de houtindustrie. De man werd 'ideologisch gecorrumpeerd' en door de geheim agenten in een 'wraakzuchtige terrorist' veranderd. Hij zou 40 duizend dollar (ruim 36 duizend euro) voor de opdracht hebben gekregen. Via een satellietontvanger kreeg hij vorig jaar in januari, mei, augustus en september instructies doorgespeeld.
'Ze vertelden hem dat een moordaanslag met een biochemische substantie, inclusief een radioactieve substantie en een nanogiftige substantie, het best zou werken omdat je daarmee niet dicht bij het doelwit hoeft te komen.'

Het plan was de bom in april te laten afgaan tijdens de militaire parade op de Dag van de Zon, een nationale feestdag waarop de Noord-Koreaanse leider doorgaans in het openbaar verschijnt. In de internationale media was vorige maand veel aandacht voor de parade, omdat het regime daarbij zijn nieuwste wapentuig aan de wereld toonde. Ook bestond de vrees dat op die dag een nieuwe nucleaire test zou worden uitgevoerd. De Amerikaanse president Trump had Noord-Korea gewaarschuwd dat dit niet zonder gevolgen zou blijven.

Kim Jong-un inspecteert een verdedigingslinie op eilanden voor de Noord-Koreaanse kust. Beeld afp

'Sponsor van het terrorisme'

Hoe het plot werd ontdekt, is onduidelijk. De onthulling, die niet verifieerbaar is, is geschreven in de gebruikelijke 'offensieve' stijl van het Noord-Koreaanse persbureau, dat grossiert in ongefundeerde beschuldigingen aan het adres van de Verenigde Staten en bondgenoot Zuid-Korea. 'De geheime diensten van beide landen, broeinesten van kwaadheid in de wereld, bekokstoofden een boosaardig plan om het opperste leiderschap te raken.'

Opmerkelijk is dat de Noord-Koreanen het bericht naar buiten brengen op het moment dat de spanningen tussen Washington en Pyongyang hoog zijn opgelopen. In het conflict over het nucleaire arsenaal van Noord-Korea heeft Trump gezegd dat 'alle opties op tafel liggen', inclusief een preventieve aanval. Noord-Korea dreigde op zijn beurt met een kernoorlog.

Analisten wezen vrijdag op de mogelijkheid dat het regime via deze weg de VS wil wegzetten als een 'sponsor van terrorisme', op een moment dat Washington overweegt Noord-Korea weer op de lijst met terrorismestaten te zetten.

Noord-Korea: 'De geheime diensten van de Verenigde Staten en Zuid-Korea, broeinesten van kwaadheid in de wereld, bekokstoofden een boosaardig plan om het opperste leiderschap te raken.' Beeld reuters

Een andere mogelijkheid is dat het verhaal een spiegel is van de moordaanslag op Kim Jong-nam. De halfbroer van Kim Jong-un werd in februari op het vliegveld van Kuala Lumpur gedood met het verboden chemisch wapen VX. Algemeen wordt aangenomen dat Pyongyang achter de aanslag zit, maar het regime ontkent dat.

Toegegeven, een moordaanslag op de Noord-Koreaanse leider zou niet ondenkbaar zijn - de CIA heeft op dat vlak geen ongeschonden blazoen. Maar of de Amerikaanse geheime dienst dat zou doen door een Noord-Koreaanse houthakker uit te rusten met een verboden biochemisch wapen, is op zijn zachtst gezegd zeer twijfelachtig.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden