NieuwsNoord-Korea

Noord-Korea boos om 'oorlogsretoriek' van Biden: ‘Ontoelaatbaar en een grote blunder’

Noord-Korea heeft Washington zondag gewaarschuwd dat de de Verenigde Staten met ‘een zeer ernstige situatie’ te maken zullen krijgen. Volgens het Aziatische land is de afgelopen week gebleken dat president Joe Biden ‘vastbesloten is om een vijandig beleid ten opzichte van Noord-Korea te voeren’.

De leider van Noord-Korea, Kim Jong-un Beeld via REUTERS
De leider van Noord-Korea, Kim Jong-unBeeld via REUTERS

Vorige week woensdag noemde Biden in zijn eerste toespraak tot het Congres de nucleaire programma’s van Noord-Korea en Iran ‘een ernstige bedreiging voor de Amerikaanse veiligheid en de wereldveiligheid’ en zei hij dat hij zal samenwerken met bondgenoten om die problemen aan te pakken door middel van diplomatie en strenge afschrikking. Het doel van de Amerikanen is ‘de volledige denuclearisering’ van het Koreaanse schiereiland.

Kwon Jong Gun, directeur-generaal van het Departement van Amerikaanse Zaken van het Ministerie van Buitenlandse Zaken, noemde de toespraak ‘ontoelaatbaar’ en ‘een grote blunder’. ‘Zijn verklaring weerspiegelt duidelijk zijn intentie om het vijandige beleid jegens Noord-Korea te blijven handhaven, zoals het al meer dan een halve eeuw door de VS wordt gedaan’, zei hij.

‘Nu de grondtoon van het nieuwe Noord-Koreaanse beleid van de VS duidelijk is geworden, zullen we genoodzaakt zijn om op overeenkomstige maatregelen aan te dringen, en mettertijd zullen de VS in een zeer ernstige situatie terechtkomen.’

Kwon specificeerde niet welke stappen Noord-Korea zou nemen, maar zijn verklaring kan worden gezien als een poging om druk uit te oefenen op de regering-Biden bij het vormgeven van haar Noord-Korea-beleid. Het is nog niet duidelijk hoe de Amerikaanse regering de denuclearisering wil gaan aanpakken. Het lijkt er wel op dat Zuid-Korea en Japan nauw betrokken zullen worden bij de plannen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden