Noord-Korea biedt opening in nucleaire crisis

Noord-Korea heeft dinsdag gezegd dat het zich zal weerhouden van het testen en produceren van kernwapens en dat het zijn nucleaire faciliteiten bevriest. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Colin Powell sprak van een 'positieve en bemoedigende' stap...

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Colin Powell zei dinsdagmiddag dat de houding van Pyongyang 'interessant' is. Hij sprak van een 'positieve en bemoedigende' stap.

Noord-Korea beloofde ook te stoppen met de productie van kernenergie voor vreedzame doeleinden als eerste fase van een totale oplossing. 'Dit kan niet anders dan weer een forse concessie zijn', zei het officiële persbureau van Pyongyang.

Noord-Korea verlangt in ruil voor zijn stap dat de Verenigde Staten maatregelen nemen als het schrappen van Noord-Korea van de lijst van landen die terrorisme steunen, het opheffen van sancties en het hervatten van de olieleveranties.

De concessies waartoe Noord-Korea bereid lijkt te zijn zouden een doorbraak kunnen betekenen in de internationale onderhandelingen over de nucleaire ambities van de communistische staat. De zes landen die aan de gesprekken deelnemen, Noord-Korea, Zuid-Korea, de Verenigde Staten, Rusland, China en Japan, kwamen in augustus voor het laatst bijeen. Toen leverden de gesprekken niets op. In december werd bekend dat er in januari mogelijk een nieuwe gespreksronde zal plaatsvinden.

Maar eerder deze week trok de Zuid-Koreaanse minister van Buitenlandse Zaken dit in twijfel en zei dat de besprekingen enkele maanden zouden kunnen worden verschoven. Noord-Korea liet maandag weten dat als de VS niet bereid waren 'een positief gebaar' te maken, Pyongyang geen zin had aan de onderhandelingstafel plaats te nemen.

Overigens vertrok dinsdag een groep Amerikaanse deskundigen naar Noord-Korea, die van de autoriteiten in Pyongyang toestemming zou hebben gekregen om een aantal nucleaire faciliteiten in het land te bezoeken.

Het gaat om een groep wetenschappers en een aantal afgevaardigden van het Amerikaanse Congres. Amerikaanse regeringsfunctionarissen hebben laten weten dat de reis geen officieel karakter draagt, maar dat de Amerikaanse bezoekers na afloop van hun bezoek waarschijnlijk wel hun bevindingen met Washington zullen delen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.