Noord-Korea bevriest kernwapenprogramma

Noord-Korea heeft beloofd kernproeven, de verrijking van uranium en het testen van raketten voor de lange afstand op te schorten. VN-inspecteurs mogen het nucleaire complex in Yongbyon bezoeken om te kijken of de Noord-Koreanen zich aan het moratorium houden. Dat is woensdag gemeld in Washington en Pyongyang.

AMSTERDAM - De Amerikaanse regering beschouwt de Noord-Koreaanse toezegging een 'belangrijke, zij het beperkte' stap. Dat neemt niet weg dat een doorbraak in de impasse rond Noord-Korea's nucleaire activiteiten dichterbij is gekomen. De toezegging lijkt te duiden op een koerswijziging van het bewind in Pyongyang na de dood van Kim Jong-il.


Op hun beurt beloofden de Verenigde Staten voedselhulp te leveren aan Noord-Korea. De aankondiging volgt op besprekingen die Amerikaanse en Noord-Koreaanse diplomaten vorige week in Peking hebben gevoerd. Het akkoord maakt de weg vrij voor hervatting van het zogeheten zespartijenoverleg met Noord-Korea over ontwapening. Dit beraad werd in 2009 afgebroken.


Na het overlijden van Kim Jong-il, eind vorig jaar, nam diens zoon Kim Jong-un de macht over in Pyong-yang. In Washington en andere westerse hoofdsteden werd met grote belangstelling gekeken of de erfopvolging zou leiden tot een wijziging in het beleid van het geïsoleerde communistische land.


De Amerikaanse regering reageerde voorzichtig positief op de overeenkomst. 'De VS hebben nog steeds grote zorgen over het Noord-Koreaanse optreden (...) maar de aankondiging van vandaag geeft een belangrijke, zij het beperkte vooruitgang weer', aldus het ministerie van Buitenlandse Zaken in Washington.


Twee dagen van besprekingen in Peking leken aanvankelijk weinig resultaat te hebben opgeleverd. Maar nadat de Noord-Koreaanse onderhandelaars naar huis waren gegaan, reageerde het bewind positief op het Amerikaanse aanbod om 240 ton voedsel te sturen op voorwaarde dat het land de stappen zou nemen die gisteren werden aangekondigd.


Wanneer het moratorium ingaat, is niet bekend. Evenmin wanneer inspecteurs van de atoomwaakhond IAEA naar Noord-Korea gaan of wanneer het zespartijenoverleg tussen Noord- en Zuid-Korea, China, Japan, Rusland en de VS wordt hervat.


In 2005 heeft Noord-Korea ook ingestemd met het beperken van zijn nucleaire activiteiten in ruil voor voedsel. Het werd afgesproken in het zespartijenoverleg, maar het akkoord is nooit uitgevoerd. Integendeel: Noord-Korea hield twee kernproeven (in 2006 en 2009) en liet weten dat het werkte aan de verrijking van uranium. Daarmee sloeg het een tweede weg in om kernwapens te krijgen. Tot dat moment had het gewerkt aan de productie van plutonium.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden