Nieuws

Noord-Korea bevestigt: contact met regering-Biden is niet gewenst

Een Noord-Koreaanse diplomaat bevestigt dat de Verenigde Staten onlangs hebben geprobeerd om contact te maken met de regering van de Stalinistisch geleide volksrepubliek, maar zei daarbij dat Noord-Korea daar niet van gediend is. De contactpoging vanuit Washington noemde hij een ‘goedkope truc’.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken en de Zuid-Koreaanse buitenlandminister Chung Eui-yong. Beeld REUTERS
De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken en de Zuid-Koreaanse buitenlandminister Chung Eui-yong.Beeld REUTERS

Noord-Korea wil pas contact met Washington als de Amerikanen stoppen met hun ‘vijandige beleid’, aldus Choe Son-hui, de Noord-Koreaanse onderminister van Buitenlandse Zaken. Dit is de eerste inhoudelijke reactie van Noord-Korea op de pogingen van de regering-Biden om contact te leggen met de leiding van het geïsoleerde land.

De verklaring werd door Noord-Korea naar buiten gebracht terwijl de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken en minister van Defensie Lloyd Austin een bezoek brachten aan Amerikaanse bondgenoot Zuid-Korea, het eerste overzeese Amerikaanse regeringsbezoek.

Noord-Koreaanse staatsmedia meldden dat de Amerikaanse regering per email en via de telefoon had geprobeerd om contact te krijgen met Noord-Korea. Dat gebeurde ook via een derde, bemiddelend land.

Onderminister Choe zei dat Noord-Korea eerder al duidelijk heeft gemaakt dat het geen gesprek met de Amerikanen zal aangaan zolang Amerikaanse legeroefeningen in de regio doorgaan en er economische sancties tegen Noord-Korea blijven. ‘Het enige dat we uit de VS hebben gehoord sinds de opkomst van het nieuwe regime is een gestoorde theorie over ‘dreiging uit Noord-Korea’ en ongefundeerde retoriek over ‘complete denuclearisatie’’, aldus Choe.

In de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul sprak Blinken woensdag over ‘systematische en wijdverbreide misdaden’ door het Noord-Koreaanse regime tegen het eigen volk. Ook benadrukte Blinken dat de Verenigde Staten willen dat Noord-Korea afstand doet van zijn kernwapens. In de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul sprak Blinken woensdag over ‘systematische en wijdverbreide misdaden’ door het Noord-Koreaanse regime tegen het eigen volk. Ook benadrukte Blinken dat de Verenigde Staten willen dat Noord-Korea afstand doet van zijn kernwapens. Dit was ook de eis van Biden’s voorganger Donald Trump, die in eerste instantie historische vooruitgang leek te boeken bij Kim Jong-un maar uiteindelijk geen kernwapenakkoord wist te sluiten.

In reactie op de Noord-Koreaanse verklaring zei Blinken donderdagochtend (lokale tijd) dat wat hem betreft zowel de optie van diplomatiek overleg als drukmiddelen op tafel liggen. Welke drukmiddelen de minister daar exact mee bedoelde wilde hij niet nader verklaren. Blinken liet in een gezamenlijke briefing met Zuid-Koreaanse functionarissen weten dat de Amerikaanse regering in de komende weken de evaluatie van het beleid ten opzichte van Noord-Korea afrondt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden