Noord-Korea beschouwt sancties als 'oorlogsdaad'

Noord-Korea heeft woensdag gedreigd dat het een eventueel besluit van de VN-Veiligheidsraad tot ‘volledige sancties’ zal opvatten als een ‘oorlogsverklaring’...

ANP

Onder volledige sancties verstaat het regime in Pyongyang onder meer een zeeblokkade, liet een niet bij name genoemde functionaris tegenover het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap weten.

‘Hoe zwaarder de druk zal zijn, des te hoger zal het niveau van onze reactie zijn’, waarschuwde de zegsman. Diplomaten bij de VN-Veiligheidsraad overleggen momenteel over sancties tegen Noord-Korea, sinds de stalinistische machthebbers in het geïsoleerde land maandag een atoomproef deden. Vooral de Verenigde Staten en Japan pleiten daarbij voor krachtige maatregelen.

Of Noord-Korea nieuwe kernproeven zal houden, hangt af van de houding van de Verenigde Staten. Dat heeft de tweede man van het stalinistische regime, parlementsvoorzitter Kim Yong Nam, woensdag tegen het Japanse persbureau Kyodo gezegd.

De Amerikaanse houding tegen Pyongyang is ook doorslaggevend voor een eventuele beslissing om terug te keren naar het vastgelopen zeslandenoverleg over de nucleaire ambities van Noord-Korea, liet Kim weten. Hij is de hoogste Noord-Koreaan die tot nog toe heeft gereageerd op de internationale commotie die ontstond toen Noord-Korea maandag een ondergrondse kernproef deed De parlementsvoorzitter herhaalde een eerdere eis dat Washington eerst de financiële sancties opheft.

Verwarring over tweede kernproef

Na een bericht van de Japanse omroep NHK is woensdag verwarring ontstaan over een mogelijke tweede kernproef door Noord-Korea. De publieke omroep NHK verklaarde dat de Japanse regering naar aanleiding van de mogelijke tweede proef met nader onderzoek bezig was.

Premier Shinzo Abe zei daarna voor een parlementaire commissie dat Japan geen informatie heeft die zou wijzen op een tweede kernproef. Ook Zuid-Korea en de VS hebben geen aanwijzingen voor een tweede Noord-Koreaanse kernproef, aldus het Blauwe Huis in Seoul en het Witte Huis in Washington.

Maar kort nadat premier Abe zijn verklaring had gegeven, zei de Japanse minister van Buitenlandse Zaken Aso dat Noord-Korea mogelijk wel later woensdag nog een tweede proef uitvoert.

Mogelijk was een aardbeving uit de kust van Japan woensdagochtend de aanleiding voor de eerdere verwarring. Amerikaanse seismologen registreerden een beving met een kracht van 5,8 op de schaal van Richter.

Maandag maakte Noord-Korea bekend dat het een eerste succesvolle kernproef had uitgevoerd. De VN-Veiligheidsraad en tal van landen hebben die stap veroordeeld.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden